Eskişehir İli Dil Atlası Prof. Dr. Erdoğan Boz, Prof. Dr. Semra Günay Aktaş  - Kitap
1. Baskı, 
Nisan 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
19x28
Sayfa:
385
Barkod:
9786053444923
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Eskişehir İli Dil Atlası, Türkiye'nin ilk dil atlasıdır. Prof. Dr. Erdoğan Boz ve Prof. Dr. Semra Günay Aktaş'ın birlikte gerçekleştirdikleri bu çalışma da toplam 123 harita bulunmaktadır.
Bunun 24'ü bütün etnik unsurların yerleşim yerleri ve alt ağız bölgelerini gösterir haritalar; 81'i asıl yapıyı teşkil eden Manav, Yörük, Türkmen ve Balkanlardan gelip bu yapıya dahil olan Balkan Muhacirlerden derlenen metinlerin dilbilgisel çözümlemesine bağlı olarak 21'i ünlüler, 26'sı ünsüzler, 15'i biçimbilgisi ve 16'sı sözvarlığı ile ilgili tematik haritalar; 16'sı çeşitli tematik haritaların bir araya getirilerek çakıştırılmasıyla oluşturulmuş izoglos haritaları; 2'si ise lehçe (Kırım, Kazan, Nogay, Karaçay, Terekeme, Acem, Gacal ve Çıtak) ve dil (Çerkezce "Abaza, Besleney, Bjeduh, Kabardey ve Şapsığ, Boşnakça, Arnavutça, Pomakça, Torbeşçe, Romanca, Arapça, Kürtçe ve Zazaca ) haritalarıdır.
Bunlardan başka eserde Türkiye'de ilk kez yapılan (damaksıl /n/, açık /e/ ve damaksıl /h/ sesleri için) mekânsal küme analizi bulunmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)