Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:3 – Sayı:6 Aralık 2015 Yrd. Doç. Dr. Zübeyr Yıldırım
Uluslararası

Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:3 – Sayı:6 Aralık 2015

1. Baskı, 
Aralık 2015
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
253
Barkod:
2147721315124
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
43,50
Stoktan hemen gönderilir.
Ürün Açıklaması
Dergimizin altıncı sayısı, yayıncılık anlayışımıza uygun olarak dolu ve nitelikli bir içerikle hazırlandı. Bu sayıda, beşi hakem incelemesinden geçmiş olmak üzere toplam altı makaleye yer verilmiştir. Ayrıca bu sayıda da (üç) çeviri çalışması ve güncel hukuki gelişmelere dair bölümlerimiz bulunmaktadır.
“Sosyal Medya Aracılığıyla İşlenen Hakaret Suçu” konulu ilk hakemli makalede, Dr. Yavuz Erdoğan, sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçlarının, bu ortamın nitelikleri göz önüne alındığında, dünya genelinde etkiye sahip olmasından ve eylemi kaç kişinin gerçekleştirdiğinin bilinmesindeki zorluklardan ötürü yaptırım açısından normal hakaret suçlarına göre daha ağır şekilde cezalandırılmasını savunmaktadır. Bunun gibi çok sayıda konuya temas eden yazının ilgiyle okunacağını düşünmekteyiz.
Hakem incelemesinden geçen ikinci makalede, “Avrupa Birliği Üyesi Ülke Örnekleriyle Turizm ve Konaklama Vergileri” konusunu ele alan Dr. Elvan Cenikli, turizm faaliyetlerini doğrudan ilgilendiren ve dünya üzerinde giderek yaygınlaşan bu vergilerle ilgili olarak özel sektörün de makul göreceği oranların uygulanmasını önermektedir.
Diğer hakem incelemesinden geçen eserde, Dr. Ceyda Kükrer, “Adi Ortaklıklarda Ortaklık Hissesinin Devrinde veya Ortaklığın Sona Ermesinde Vergilendirme: Gelir ve Katma Değer Vergisi Açısından Bir Değerlendirme” başlığı altında adi ortaklığın ya da ortakların her birinin ilgili vergiler karşısında durumlarını, yargı kararları ve doktrindeki görüşlerle zenginleştirerek okuyucuya sunmaktadır.
“Anayasa Mahkemesi Kararları Doğrultusunda Türkiye’de Sosyal Güvenliğin Anlamı: İnsan Hakları Temelinde Bir İnceleme” isimli çalışmasında Dr. A. Aslı Şimşek, sosyal güvenlik kavramının tarihsel kökenine inmekte, sosyal güvenlik hakkının T. C. Anayasa Mahkemesi tarafından nasıl ele alındığını, neoliberal ekonominin sosyal güvenlik hakkına etkilerini inceliyor.
ABD’de yaşanan şirket skandallarından sonra dünya genelinde sık konuşulan bir konu olarak hissedarların hakları, adil muamele görmeleri, yönetimde paydaşların rolü, kamuya karşı şeffaf olmak gibi unsurları öne çıkartan kurumsal yönetim ilkeleri, son hakemli eserin konusunu oluşturmaktadır. “Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Yönetim Kurulunun Yapılanma Biçimi” başlığını taşıyan eser, Dr. Ayşe Deniz P. Özçelik’in imzasını taşımaktadır.
Bu sayıda yer verdiğimiz son makale, hem ulusal hem de uluslararası yargı kararlarına sıkça konu olan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türk Yargı Organları İçtihatlarında Mülkiyet Hakkının Kapsamı ve Sınırlanması” meselesidir. Eser, Arş. Gör. Ali Akkurt tarafından titizlikle hazırlandı.
Araştırma görevlileri Kerem Öz ve M. Yiğit Bezci, nitelikli mahkeme kararı çevirileriyle altıncı sayıya katkı sağlıyorlar. Son çeviri, fakülte öğrencimiz Talha Abaka’nın hazırladığı bir çalışmadır. Eser, yayın hayatına başladığından bugüne dergimize kabul edilen ve öğrencilerimizden birine ait olan ilk çeviri çalışması özelliğini taşımaktadır.
Fakültemizin ve dergimizin daha da nitelikli hale gelmesinde değerli eserleriyle ve fikirleriyle yolumuzu aydınlatan tüm akademisyenlere ve hukukçulara şükranlarımızı sunarız.
Ürün Konu Başlıkları
.
Sosyal Medya Aracılığıyla İşlenen Hakaret Suçu, Yavuz ERDOĞAN
.
Avrupa Birliği Üyesi Ülke Örnekleriyle Turizm ve Konaklama Vergileri, Elvan CENİKLİ
.
Adi Ortaklıklarda Ortaklık Hissesinin Devrinde veya Ortaklığın Sona Ermesinde Vergilendirme: Gelir ve Katma Değer Vergisi Açısından Bir Değerlendirme, Ceyda KÜKRER
.
Anayasa Mahkemesi Kararları Doğrultusunda Türkiye’de Sosyal Güvenliğin Anlamı: İnsan Hakları Temelinde Bir İnceleme, A. Aslı ŞİMŞEK
.
Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Yönetim Kurulunun Yapılanma Biçimi, Ayşe Deniz POSTACI ÖZÇELİK
.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türk Yargı Organları İçtihatlarında Mülkiyet Hakkının Kapsamı ve Sınırlanması, Ali AKKURT
.
Geçici Olarak Müşahede Altına Alma Tedbirine İlişkin Hamm Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin 30.12.2014 Tarihli Kararı, Çeviren: M. Yiğit BEZCİ
.
Mahalli İdareye Ait Bir Taşınmazın Satımı Çerçevesinde Özel Hukuka Tabi Anlaşmaların Kabul Edilebilirliğine İlişkin Alman Federal Yüksek Mahkeme Kararı, Çeviren: Kerem ÖZ
.
Avrupa Adalet Divanı 4. Daire (5.3.2015 Tarihli) Hatalı Ürün Konulu –Boston Scientific Medizintechnik– Kararı, Çeviren: Talha ABAKA
.
Anayasa Mahkemesi Kararları