Uluslararası Nitelikte Olmayan Silahlı Çatışmalar Hukuku Dr. Fatma Taşdemir  - Kitap

Uluslararası Nitelikte Olmayan Silahlı Çatışmalar Hukuku

1. Baskı, 
Ocak 2009
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
351
Barkod:
9786054144327
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Uluslararası İnsancıl Hukukta silahlı çatışmaların uluslararası nitelikte olup olmamasına bağlı olarak farklı hukuk kuralları uygulanmaktadır. Oysa 199–1999 tarihleri arasında Eski Yugoslavyada meydana gelen silahlı somutlaştırdığı gibi 21. yy. silahlı çatışmalarının karmaşıklığı asker ve sivil; savaşçı ve savaşçı olmayan uluslararası ve uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışmalar arasındaki ayırımları bulanıklaştırmıştır.
Bunun neticesinde verilen bir durumun bir silahlı çatışma olup olmadığı böyle ise çatışmanın Uluslararası İnsancıl Hukukun hangi kuralları tarafından düzenleneceği; daha da önemlisi terörizm, sokak hareketleri, ayrı ayrı ve öngörülmeyen bir biçimde şiddet eylemleri ve benzeri öteki eylemler gibi iç gerginlikler ve karışıklıkların, iç silahlı çatışmalardan nasıl ayırt edileceği ve çatışmalar sırasında sivillerin haklarının nasıl korunacağını önemli meseleler olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası İnsancıl Hukuk, her geçen gün daha da artan bir şekilde Uluslararası İnsancıl Hukukun gri bölgelerini gösteren bu önemli sorunlarla karşılaşmaktadır.
Bu kitap Uluslararası İnsancıl Hukukun söz konusu gri bölgelerini ele almaktadır. Uluslararası Yargı Organlarının içtihadı çerçevesinde uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışmaların parametrelerini açıklığa kavuşturmaktadır. Uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışmaları terörizm, iç gerginlikler ve karışıklıklardan ayıran esas ve koşullar yanında bir iç silahlı çatışmayı uluslararası nitelikte bir silahlı çatışmaya dönüştüren koşulları incelemektedir. Uluslararası İnsancıl Hukuktaki uluslararası nitelikte silahlı çatışma ile uluslararası nitelikte olmayan silahlı çatışma arasında yapılan geleneksel ayırımın muhafaza edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Alanında çok az sayıda eserin bulunduğu bir konuyu ele alan bu kitap, Uluslararası Hukuk literatürüne az da olsa bir katkıda bulunmak ve Türkiyenin ayrılıkçı terörizmle mücadelesinde bir rehber olarak hizmet etmek amacıyla hazırlanmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Uluslararası İnsancıl Hukukun Karşılaştığı Ana Sorunlar: İç Silahlı Çatışmalar ve Başarısız Devletler
.
Uluslararası İnsancıl Hukukta Uluslararası Nitelikte – Olmayan Silahlı Çatışmaların Tarihsel Gelişimi ve Hukuksal Çerçevesi