Akışkanlar Mekaniği Prof. Dr. Yüksel Sarıkaya, Doç. Dr. Müşerref Önal  - Kitap
1. Baskı, 
Ocak 2006
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
134
Barkod:
9799756009313
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Kitabın Fiyatı:
100,00
İndirimli (%10):
90,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu kitap kimya, makina. inşaat, endüstri, ziraat ve benzeri mühendislik bölümlerindeki öğrencilerin gereksinimleri gözönüne alınarak hazırlanmıştır. Akışkanlar, sıvılar yanında buhar ya da gazlar olmak üzere iki ana grupta toplanırlar. Burada, yalnızca sıvıların akışkanlığı üzerinde durulacaktır. Petrolün çıkarılması ve boru hatları ile istenilen yerlere taşınması sırasındaki hesaplamalar sıvılara ilişkin akışkanlar mekaniği kullanılarak yapılmaktadır. Benzer hesaplamalar rafinerilerde petrolün damıtılarak fraksiyonlarına ayrılması ve elde edilen ürünlerin taşınması ve pazarlanması sırasında da geçerlidir.
Yeraltı ve yeryüzündeki suların depolanması ve dağıtılması yanında sulamada ve içme suyu olarak kullanılmasında yapılan İşlemlerde sıvıların akışkanlar mekaniği kullanılmaktadır. Sıvıların taşınması sırasında boruların yüzeyleri yanında dirsek ve vana gibi bağlantı elemanlarındaki sürtünme kayıplarının hesaplanması, kullanılacak pompanın gücünü hesaplayarak seçiminin yapılması büyük önem taşımaktadır. Sıvıların yer aldığı endüstriyel İşlemlerin tümünde akışkanlar mekaniği kullanılmaktadır.
Sıvıların taşındığı boru hatlarının istenilen noktalarındaki akış hızları orifismetre. venturimetre, pitot tüpü ve rotometre gibi aygıtlarla akışkanlar mekaniği kurallanna göre yapılmaktadır. Bir akışkanın İçinde bulunduğu akış sistemi için kütle denkliği, enerji denkliği, entropi denkliği ve hız eşitlikleri yazılarak gerek duyulan tüm hesaplamalar yapılabilmektedir. Enerji denklikleri yazılırken sürtünme kayıpları kesinlikle gözönüne alınmalıdır. Bunlar yanında sıvıların tabakalar halindeki akışı yani viskoz akım ya da laminer akım yanında kargaşalı akıma {türbülent akım) ilişkin özeliklerin incelenmesi akışkanlar mekaniği içinde yapılmaktadır.