Büyük Selçuklu Devleti Siyasi Tarih Prof. Dr. Erdoğan Merçil  - Kitap

Büyük Selçuklu Devleti

Siyasi Tarih

5. Baskı, 
Nisan 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
156
Barkod:
9786055426149
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Büyük Selçuklu Devleti'nin tarihini konu alan bu ders kitabında devletin kuruluşundan yıkılışına kadar olan olaylar gözden geçirilmiştir. Kitapta önce Selçuklu ailesinin menşei ve tarih sahnesine çıkışı incelenmiş, bunu devletin kuruluşu ve Tuğrul Bey dönemi izlemiştir.
Tuğrul Bey devri Selçukluların İran üzerinden hızla Batı'ya doğru yayılmasını aynı zamanda da İslam dünyası ile temasını sağlamıştır. Sultan Alparslan ile beraber Selçuklu Devleti yükselişe geçmiş ve Bizans'a karşı Malazgirt Savaşı'nın (1071) kazanılması Türklere Anadolu'nun kapılarını açmış ve burayı yurt edinmelerine imkân vermiştir. Sultan Melikşah döneminde en parlak dönemlerini yaşayan Selçukluların hakimiyet alanı o öldüğünde Kaşgar'dan Boğaziçi'ne, Kafkaslar’dan Yemen ve Aden'e kadar uzanıyordu. Melikşah'ın ölümüyle bir “Fetret Devri” yaşanmışsa da Sultan Sencer'in başa geçmesi ile “İkinci Yükseliş Devri” başlamıştır. Ancak soydaşları Oğuzların istilası Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına sebep başlıca olaylardan biridir.
Siyasi tarihin yanı sıra kısa da olsa kitabın sonuna eklenen bölümde devlet teşkilatının zikredilmesi okuyucuya bir fikir vermesi bakımından ayrıca faydalı olacaktır.