Arkeokimyaya Genel Bakış Prof. Dr. Şahinde Demirci, Doç. Dr. Sevi Öz  - Kitap
1. Baskı, 
Ağustos 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
84
Barkod:
9786053445302
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Arkeoloji ve Kimya geniş, kapsamlı, zengin konuları içeren bilim dalları olup birbirinden çok farklıdır. Arkeoloji beşeri bilimlere veya sosyal bilimlere dâhildir; kimileri tarihi bir bilim olduğunu da söyleyebilir..
Arkeokimya, bilim ağacının işte bu iki dalının kesiştiği noktaya oturur veya kesişmesiyle oluşur. Gerçekte, alanların bu birleşimi birçok yeni gelişmenin ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Bu kitabın odak noktası işte bu iki akademik disiplinin birleşimidir.
Kitabın ilk bölümü giriş niteliğinde olup, arkeolojinin kapsamını, türlerini ve arkeokimyanın kısa tarihini içermektedir. İkinci bölümde "arkeologlar neleri bilmek ister" başlığı altında arkeolojik kültürler, zaman, mekân, çevre, teknoloji, beslenme, barınma, ham madde, üretim, takas ekonomisi gibi konular üzerinde durulmuştur. Arkeolojik materyaller başlığı altındaki üçüncü bölümde ören yerlerinin jeolojisi ile ilgili kayalar, kayaçlar, arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular anlatılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde analiz yöntemleri, yöntemlerle ilgili temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Son olarak beşinci bölümde Türkiye'deki arkeokimya çalışmalarının kısa tarihi verilmiş ve bir kaç örnek çalışma özetlenmiştir.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Arkeokimya Tarihi
.
Arkeologlar Neleri Bilmek İster?
.
Arkeolojik Materyaller
.
Analiz Yöntemleri
.
Türkiye'deki Arkeokimya Çalışmaları ve Çalışmalardan Örnekler