Yargı Kararları Işığında Soru ve Cevaplarla Eşler Arasındaki Malvarlığı Davaları Prof. Dr. Şükran Şıpka, Ayça Özdoğan  - Kitap
Yargı Kararları Işığında Soru ve Cevaplarla

Eşler Arasındaki Malvarlığı Davaları

2. Baskı, 
Aralık 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
666
Barkod:
9786051526508
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kitap, eşlerin Aile Mahkemelerinde birbirlerine karşı açabileceği malvarlığına ilişkin tüm davalarda, uygulamacıların karşılaşılabileceği soru ve sorunlara yardımcı olmak amacıyla, 125 soru ve cevap şeklinde düzenlenmiştir.
Uygulamada eşlerin birbirlerine karşı açtıkları davalarda, sadece yasal mal rejiminin tasfiyesi talepleri değil, bunların yanında evlilik birliğinin korunmasına yönelik tedbir niteliğindeki talepler, aile konutundan kaynaklanan talepler, eşya talepleri ve katkı payı alacağı talepleri gibi yasal mal rejimi dışındaki talepler de ileri sürülmektedir. Bu sebeple kitabın içeriği sadece yasal mal rejiminin tasfiyesi ile sınırlı tutulmamış, ileri sürülebilecek tüm talepler de kitap içeriğinde yer almıştır. Uygulamada çok fazla görülmemesi nedeni ile seçimlik mal rejimleri ile ilgili konulara kitapta yer verilmemiştir.
Kitapta, uygulamacıların aradıklarını kolay bulmaları amacıyla, kanundaki yasal mal rejiminin düzenlemesinden farklı bir sıralamayla, usul ve icra konularına da yer verilerek düzenleme yapılmıştır.
Sorular yanıtlanırken, kısmen kaynak İsviçre hukukundaki ve Türk hukukundaki görüşlerden de yararlanılmış ancak ağırlıklı olarak, son yıllarda yayınlanmış olan güncel Yargıtay kararlarının hemen hemen tümü incelenerek, "yargısal kararlar ışığında" cevaplar oluşturulmuştur.
Bu kitabın yazılmasındaki amaç, Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu güne kadar geçen (13 yılı aşkın) süreçte, İsviçre'den kısmen farklı olarak, Yargıtay kararları ışığında Türkiye'ye özgü gelişen mal rejimi uygulamasının ortaya koyularak, uygulamacılara yardımcı olmaktır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Yasal Mal Rejiminin Temel Kavramları
.
Yasal Mal Rejiminin Tasfiyesi
.
Tasfiye İçinde Karşılaşılacak Özel Durumlar ve Yargıtay Uygulaması
.
Değer Artış Payı, Denkleştirme ve Katılma Alacağı Hesapları
.
Yasal Mal Rejiminin ve Mirasın Tasfiyesi Kurallarının Karşılaştırılması
.
Katkı Payı Alacağı ve Hesabı
.
Ziynet Alacakları ve Malların İadesi
.
Aile Konutuna İlişkin Davalar
Kitapla İlgili Kategoriler