Tebaadan Ulusa Bir Tarihselleştirme Önerisi  Erken Dönem Sinema Tarihi 1896 – 1943 Arası Dr. Özlem Tuğçe Keleş  - Kitap

Tebaadan Ulusa Bir Tarihselleştirme Önerisi

Erken Dönem Sinema Tarihi 1896 – 1943 Arası

1. Baskı, 
Ekim 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
160
Barkod:
9786052184486
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
165,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Kitapta, 1896-1943 yılları arasında sinemanın Osmanlı topraklarına girişi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında göstermiş olduğu gelişim süreci, ele alınan dönemin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla kronolojik tarihsel akış gözetilerek incelenmiş.
Erken dönem Türk sinemasının ilk yıllarının Osmanlı Devleti'ndeki siyasi dönüşüme denk gelmesi sebebiyle ulus devlet politikaları ve tarih yazımı bu çalışmanın önemli bir parçası olmuştur. Tarihin tanımlanması ve tarih yazımı çalışmalarının ulus devlet politikalarıyla olan ilişkisinin anlaşılması, erken dönem Türk sineması çalışmalarındaki temellerin, üretim, gösterim-dağıtım sorunlarının ve sinemanın halka ulaşma biçimlerinin tarihsel olarak değerlendirilebilmesi için bir yol gösterici olmuştur.
Kitabın ilk bölümünü oluşturan "tarih başlığı", hem erken dönem sinema çalışmalarını hem de ulus devlet politikalarını anlamak için bir temel oluşturmaktadır. İkinci bölümü ise ulus devlet politikaları ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasındaki uluslaşma ve tarih yazımı sürecine odaklanmıştır ve bu bağlamda erken dönem Türk sineması hakkında tekrarlanan bilgilerin doğru olup olmadığını tartışmaya açmıştır. Son bölümde ise kitabın ana gövdesini oluşturan erken dönem Türk sinemasının ekonomik, sosyal ve siyasi yapılanması gerek arşiv belgelerinden gerekse de daha önce yapılmış olan birçok kaynaktan beslenmiştir. Tüm bu bölümler birbirinden kesin çizgiler ile ayrılmamış tam tersine birbiriyle iç içe geçtikleri kabul edilerek derlenmiş.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tarih Kavramı, Tarih Yazımı ve Uluslaşma Sürecindeki Rolü
.
Ulus–Devlet ve Tarih İlişkisi Bağlamında Sinema Tarih Yazımı ve Erken Döneme Bakış
.
Türkiye'de Erken Dönem Sinema Tarih Yazım
.
Tebaadan Ulusa Erken Dönem Sinema Tarihi: Bir Dönemselleştirme Önerisi
Kitapla İlgili Kategoriler