Murathan Mungan ve Halk Bilimi Dr. Abdulbasit Sezer  - Kitap

Murathan Mungan ve Halk Bilimi

1. Baskı, 
Aralık 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
412
Barkod:
9786055985813
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
27,60
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Murathan Mungan'ın yapıtlarında görülen geleneksel metinlere, bu metinlerin kahramanlarına hayat verme ve onlara yeni ivmeler kazandırma çabası, okuyucunun bu arketiplerle tekrar karşılaşmasını sağlamaktır.
Toplumsal duyarlılığa sahip olan ve her fırsatta bu duyarlılığını yapıtlarında dile getiren Lal Masallar'ın yazarı, masalların eşsiz büyüsünden, halk hikâyelerinin içten anlatımından, sayıların büyüsünden, duanın ve bedduanın gücünden, inanışların yaşanmışlığından, hayvanların efsanevi özelliklerinden, geleneklerin dünyasından, halk sanatlarının mistik yapısından sonsuza dek yararlanır.
Bir de kırk odam var. Evrensel masallara yer verdim bu çalışmamda. Pamuk Prenses, Antigone, Superman, Prenses Gradisca, Kırmızı Başlıklı Kız, Külkedisi, Hamlet, Veronica Voss, Rabia, Hedda Gabler, Deli Dumrul, Alice ve daha niceleri kırk odayı havalandırıyorlar. Bu masalların benim söylememe elverdiği şu: Yalnızca tipolojik anlamda bir"arketip"ten söz etmekle yetinmeyiz; ilişki biçimlerinin, değer dizgelerinin yanılgıların da bir arketipi var. Ve bunlar çok büyük ölçüde ideolojik belirlemeler ve belirlenmelerle çağdan çağa, toplumdan topluma kılık değiştirerek sürüyorlar. Her yeniden yazılmış masal, arketipiyle şimdiki çağı arasındaki ilişkiyi göstermek içindir... (Murathan 95,1996:114)