Türkiye ve Komşu Ülkeler Coğrafyası Prof. Dr. Ramazan Özey  - Kitap

Türkiye ve Komşu Ülkeler Coğrafyası

1. Baskı, 
Ağustos 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
356
Barkod:
9789758986774
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Türkiye ve Komşu Ülkeler Coğrafyası denildiğinde, Türkiye ile birlikte, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye gelir. Türkiye ve komşu ülkeler coğrafyasında; 9 ülkenin doğal, beşerî ve ekonomik olayların dağılışını, aralarındaki bağlantıları, sebep ve sonuçlarını incelenmiştir. Ülkeler, Türkiye ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. İşte bu nedenle, bu kitapta, Türkiye ile Komşu ülkelerin coğrafi özellikleri çok ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.
Türkiye, farklı kültürlerin oluştuğu bir bölgede yer alır. Batısında Avrupa Birliği ile bütünleşmiş olmuş Bulgaristan ve Yunanistan yer almaktadır. Her ikisi de Ortadoks Hıristiyan olmasına rağmen, millet olarak farklıdırlar. Yunanistan Latin, Bulgaristan Slav kökenlidir. Yakın geçmişte Yunanistan ve Bulgaristan 400 yıldan fazla Osmanlı hâkimiyetinde kalmıştır. Osmanlı hâkimiyetinden sonra, Yunanistan Batı Bloğu Bulgaristan Doğu Bloğu içersinde kalmışlardır.
Kuzeydoğudan 1989 yılına kadar Sovyetler Birliği ile komşu olan Türkiye, Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan (Nahçıvan) ile komşu olmuştur. Bu ülkelerden Gürcistan ve Ermenistan Ortodoks Hıristiyan, Azerbaycan ise Müslüman'dır. Doğudan Farsça konuşan ve Müslüman olan İran ile komşudur. Güneyden Arapça konuşan ve Müslüman olan, Irak ve Suriye ile komşudur.
Türkiye'nin, komşuları ile ilişkileri son yıllarda gittikçe iyiye gitmekte ve eski düşmanlıklarda yumuşama görülmektedir. Türkiye ve komşu ülkeler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenlere, önemli bir başvuru kaynağı olacağı beklenmektedir. (Arka Kapak)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Türkiye'nin Konumu, Sınırları ve Alanı
.
Türkiye'nin Fiziki Coğrafya Özellikleri
.
Türkiye'nin Beşeri Coğrafya Özellikleri
.
Türkiye'nin Ekonomik Coğrafya Özellikleri
Kitapla İlgili Kategoriler