1979 İran İslam Devrimi Sonrası Türkiye – İran İlişkileri Ömer Faruk Görçün  - Kitap
1979 İran İslam Devrimi Sonrası

Türkiye – İran İlişkileri

1. Baskı, 
Ağustos 2008
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
238
Barkod:
9789752959019
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
29,50
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışmada amaçlanan 1979 İran İslam Devrim Sonrası İran İslam Cumhuriyeti Türkiye’nin ilişkilerini analiz etmenin yanı sıra, her iki ülkenin birbirlerine ve çevre ülkeler yönelik takip ettikleri dış politikanın analiz edilmesidir.
Bu çalışmada İran’ın dış politikası bütün etkileri ile beraber incelenmiş, geçmişten günümüze İran’ın Türkiye’ye bakışı ortaya konulmaya çabalanmıştır. Bu eserin başlangıç bölümünde Kaçar Hanedanından bahsedilmiş, ardından Pehlevi Hanedanı dönemi incelenmiştir.
Gerçekte incelenen dönem 1979 İran İslam Devrimi sonrasıdır. Bu nedenle İran Tarihini oluşturan dönemler İran devrimine olan etkileri açısından incelenmiştir. Birinci bölümde Kaçar Hanedanı döneminin hemen ardından Rıza Şah ve Muhammed Rıza Şah dönemi incelenmiştir. Aynı zaman da İran’ın sosyal ve siyasal koşulları analiz edilmeye çalışılmıştır.
İkinci bölümde İran İslam Devrimi ve Humeyni döneminden bahsedilmiş, devrimin oluşumu ile beraber getirdiği yenilikler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde devrim sonrası Türk–İran ilişkilerini etkileyen faktörler analiz edilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise İran ve Türkiye arasında ki güncel sorunlar değerlendirilerek geleceğe ilişkin bir tahmin yapılmaya çalışılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İranın Toplumsal ve Siyyasal Dinamikleri
.
İran İslam Devrimi
.
İran İslam Devriminin Türk – İran İlişkilerine Etkileri
.
Türk – İran İlişkilerinin Güvenlik Boyutu ve Türk – İran İlişkilerinin Geleceği