Karayolları Trafik Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk Ayşe Havutcu, K. Emre Gökyayla  - Kitap

Karayolları Trafik Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk

1. Baskı, 
Mayıs 1999
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23.5
Sayfa:
350
Barkod:
9789753472289
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Vatandaşların trafik konusunda yeterince eğitimli olmamaları ve denetimlerin gereğince yapılmaması nedeniyle Türkiye, trafik kuralların en fazla ihlal edildiği ülkelerden birisidir. Her yıl yaklaşık olarak beş bin kişinin hayatını kaybettiği ve bu rakamın iki katı kadar da yaralanma olayının gerçekleştiği trafik kazalarının önünün kesilmesindeki en büyük etken, yasal yaptırımlardır.
Motorlu araçların sebep oldukları trafik kazalarından doğan hukuki sorumlulukları düzenleyen yasa, 1983 yılında yürürlüğe girmiş olan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunudur.
Karayolları Trafik Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk isimli çalışmada, motorlu taşıt kullanıcılarının hukuki sorumlulukları incelenmektedir. Ayrıca, motorlu taşıtların yol açtıkları cismani ve maddi–manevi zararlardan dolayı sorumluluğun hukuki niteliği, şartları, kimlerin trafik canavarı olarak sorumlu tutulacağı da detaylı bir biçimde incelenmiştir.
Karayolları Trafik Kanununun yenilenmesinden sonra ortaya çıkan belirsizlikleri aydınlatan pek fazla çalışma yapılmadığı için, Karayolları Trafik Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk literatürdeki bu boşluğu dolduran, önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Karayolları Trafik Kanunu'nda Öngörülen Hukuki Sorumluluk Halleri
.
İşleten Gibi Sorumlu Tutulan Kişiler
.
Kazadan Sonra Yapılan Yardımdan Doğan Sorumluluk
.
İşletenin veya Teşebbüs Sahibinin Sorumluluktan Kurtulması veya Sorumluluklarının Azaltılması
.
Tazminata İlişkin Esaslar
.
Zarara Sebep Olanların Çokluğu
.
Sigorta ve Garanti Fonu
.
Uygulamadan Örnekler