İslam Ceza Hukuku Hükümlerin Yürürlüğü Dr. Yaşar Yiğit  - Kitap

İslam Ceza Hukuku

Hükümlerin Yürürlüğü

1. Baskı, 
Kasım 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
341
Barkod:
9789759205485
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Çalışma,, "Giriş" kısmından sonra üç bölümde ele alınmıştır. "Giriş" kısmında öz olarak "Cezaların Yürürlüğü" terimi ve kapsamına yer verilmiştir. Ayrıca metodolojik açıdan, İslam ceza hukukunun, hükümlerine kaynaklık eden deliller üzerinde de durulmuştur.
Birinci Bölümde, araştırmanın gelecek bölümlerinde ihtiyaç duyulacak temel bilgilere yer verilmiştir. Bu noktada da, öncelikle, teorik olarak suç ve ceza kavramlarını ceza hukuku genel hükümleri açısından ele alınmıştır. Daha sonra, İslam ceza hukukunda, yaygın üçlü ayrımın iskeletini oluşturan had, cinayet ve ta'zir cezalarına değinilmiştir.
Kitapta, cezalan yürütmede yetkili merciin tespitine çalışılmıştır. İkinci Bölümde ise, cezaların zaman, ülke ve şahıslar açısından yürürlük şartlarına değinilmiştir. Bu bağlamda da, cezaların geçmişe uygulanamazlığı, zamanaşımının cezalara etkisi, ceza hukuku hükümlerinin yürürlük sahası ile ilgili sistemler hakkında bilgi verilmiştir.
Üçüncü Bölümde de, zaman, ülke ve şahıslar açısından yürürlük şartları bulunan cezaların, yürürlüğüne etki eden faktörlere değinilmiştir. Çalışmada, günümüz ceza hukuku ile yer yer karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu noktada günümüz ceza hukuku ile İslâm ceza hukukunun uzlaşan ve ayrışan noktalarına da temas edilmiştir. Bölüm ve konu başlıklarının seçiminde, genelde günümüz ceza hukuku sistematiğini esas alınarak hazırlanan kitap, bu konu hakkında bilgi sahip olmak isteyen okurlara yarar sağlaması amaçlanmıştır.