Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:1 – Sayı:2 Aralık 2013 Yrd. Doç. Dr. Zübeyr Yıldırım
Uluslararası

Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:1 – Sayı:2 Aralık 2013

1. Baskı, 
Aralık 2013
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
200
Barkod:
2147721313120
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
25,50
Stoktan hemen gönderilir.
Ürün Açıklaması
UAÜHFD ikinci sayısı özel bir dosya konusuyla yayına hazırlandı: "Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı". Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından 12.06.2013 tarihinde TBMM Başkanlığı'na gönderilen tasarı ve gerekçesi kamuoyuyla da paylaşıldı. Tasarının son maddesinde, "01.01.2014 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançlara uygulanmak üzere ve 01.01.2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde" yürürlüğe gireceği düzenlenmektedir (m.90).
Konu hakkında üçü hakemli olmak üzere beş esere yer verilmiştir. Bunlardan ilki olan ve Doç. Dr. Ali Çelikkaya'nın kaleme aldığı "Gelir Vergisi Kanun Tasarısının Genel Değerlendirmesi: Görüş ve Öneriler" isimli makalede tasarıda getirilen düzenlemeler temel esaslarıyla birlikte verilmekte ve nihayetinde reform beklentisinin ne derece karşılandığı üzerinde durulmaktadır. İlgili tasarıdaki terim kullanımlarını ve lafzı inceleyen ikinci eserde ise Yrd. Doç. Dr. Barış Bahçeci, oldukça titiz tahliller ve tespitler yaparak tasarıyı yüzeysel okuyanların göremediği bazı detayları gözler önüne sermektedir. Yazıda belirtilen hususların, muhatapları tarafından dikkate alınmasında önem görmekteyiz.
Üçüncü hakemli yazıda, tasarıyla birlikte gerçek kişiler ve kurumlar arasındaki mükellefiyet ayrımının kaldırılmaya çalışılması konusu, vergilemede eşitlik ilkesi bağlamında ele alınmaktadır. Yrd. Doç. Dr. Engin Karabulut, değerlendirmelerini, Anayasa Mahkemesi kararlarından ilham alarak yapmaktadır.
Doç. Dr. Ersan Öz, eleştirel bakışını yansıttığı makalesinde, tasarının olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde durmaktadır. Yazar, tasarı metnini olumlu bulmakla birlikte vergi mevzuatında bütüncül bir yaklaşımla kapsamlı değişikliklerin daha iyi sonuçlar sağlayacağını düşünmektedir. Ankara Barosu avukatlarından Dr. Serkan Ağar, TBMM'ye sevk edildiği tarihten itibaren tasarının belki de en çok konuşulan ve medya üzerinden de sıkça haber yapılan konularından birini ele alıyor: "Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri". İnşaat sektörünün içinde bulunduğu şartlara da dikkat çeken çalışmada, tasarının, bu haliyle yasalaşması halinde sektörde daraltıcı etkilerin oluşabileceği ve bu kapsamda genel tebliğ ve özelgelere duyulan ihtiyacın bitmeyeceği vurgusu yapılmaktadır.
Dosya konusu dışında bu sayıda, Eskişehir Vergi Dairesi önceki başkanı (YMM) Fethi Aygün'ün vergilendirmede tebligata ilişkin yazısına ve Prof. Dr. Savaş Bozbel'in bir Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı kapsamındaki değerlendirmelerine yer verilmiştir. Terörle Mücadele Kanunu ile alakalı olan bir Anayasa Mahkemesi kararı, Arş. Gör. Ali Akkurt'un incelemesinde, bireyi devlete karşı koruyucu bir yorum getirip getirmediği noktasında irdelenmektedir.
Çeviri kısmında ise Yrd. Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Stefan Hanloser'e ait olan ve aslı (NZG) dergisinde Alman dilinde yazılmış bir makaleyi hukuk literatürüne kazandırmaktadır. Son olarak UAÜHFD birinci sayısını hukuk camiasına sunmanın üzerimizde oluşturduğu heyecanın hala sürdüğünü belirtmeliyiz. Atılan bu adımın geri dönüşleri de ziyadesiyle teşvik edici oldu. Tebriklerini ve desteklerini esirgemeyen çok değerli bilim insanlarına bir kez daha buradan teşekkürlerimi sunmak isterim. Yrd. Doç. Dr. Zübeyr YILDIRIM (Önsöz'den)
Ürün Konu Başlıkları
.
Gelir Vergisi Kanun Tasarısının Genel Değerlendirmesi: Görüş ve Öneriler, Ali ÇELİKKAYA
.
Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının Terim Kullanımı ve Lafzı Üzerine Bir Eleştiri, Barış BAHÇECİ
.
Şirketlerin Gelir Vergileri Karşısında "Eşitliği", Engin KARABULUT
.
Yeni Gelir Vergisi Yasa Tasarısına Eleştirel Bir Bakış, Ersan ÖZ
.
Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısında "Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri", Serkan AĞAR
.
Vergilendirmede Tebligat İşlemleri ve Özellikli Durumlar, Fethi AYGÜN
.
Markanın Hükümsüzlüğü Davalarının Açılmasında Süre, Savaş BOZBEL
.
Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlardan Dolayı Ceza Sorumluluğu ve Yayının Geçici Olarak Durdurulması Tedbiri, Ali AKKURT
.
Proxy–Voting, Remote–Voting ve Online Genel Kurul: Nama Yazılı Pay ve Oy Hakkının Kullanımın Kolaylaştırılmasına İlişkin Kanundan (NaStraG) Sonra §134–III, 3 AktG, Stefan HANLOSER – Çeviren: Abdullah ERDOĞAN
.
İdari Yargıda Reform Paneli