Türkiye'de İslamcılık ve İslami Edebiyat Toplu Hidayet Söyleminden Yeni Bireysel Müslümanlıklara Kenan Çayır  - Kitap

Türkiye'de İslamcılık ve İslami Edebiyat

Toplu Hidayet Söyleminden Yeni Bireysel Müslümanlıklara

2. Baskı, 
Eylül 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
191
Barkod:
9786053990499
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
32,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Türkiye'de 1970'lerin sonu 1980'lerin başında yükselmeye başlayan İslâmi hareketler son çeyrek yüzyılda önemli bir gündem maddesi oluşturdu. Bu hareketler, on yıllar içinde büyük bir değişim gösterdi. Kenan Çayır, Türkiye'de İslâmcılık ve İslâmi Edebiyat başlıklı bu çalışmasında, İslâmi hareketlerdeki büyük değişimi mercek altına yatırıyor. Çayır, bu dönüşümü İslâmi söylemi üreten en önemli alanlardan biri olan edebiyat ve romanlardaki söylemi çözümleyerek ortaya koyuyor.
1980'li yılların hidayet romanlarından 1990'lı yılların öz-dönüşümsel romanlarına doğru yaşanan dönüşüm, İslâmi aktörlerin de dönüşümünü gösteriyor. Çayır, bu dönüşümü kolektif-epik İslâmcılık'tan özeleştirel anlayışa doğru yaşanan bir dönüşüm olarak nitelendiriyor. Bu çalışmada ele alınan romanlar, Türkiye'deki İslâmcı söylemin yıllar içinde, çevreden merkeze hareketini, yekpare özneden parçalı özneye, hidayetten sorgulamaya olan seyrini okura sunuyor ve “İslâmcılık” olarak nitelendirilen anlayışın, düşünüldüğü gibi yekpare ve değişimlere kapalı olmadığını gösterirken, bu söylemin somut koşullara diğer söylemler kadar duyarlı olduğunu ve tarihsel olarak oluşturulduğunu roman örnekleriyle birlikte sunuyor.
Yazar bu çalışmasıyla, 1980'li yıllarda ideolojik anlatıdan 1990'lı yıllarda öz-düşünümsel anlatıya dönüşen İslâmi anlatının iç mekanizmaları ve dönüşümü hakkında yeni içgörüler sunuyor.
Kitapla İlgili Kategoriler