Aktivistler Şirketler ve Devlet Etkileşimleri Çerçevesinde Türkiye'deki HES Sektörünün Gelişimi Doğu Karadeniz Olayından Yansımalar Abdullah Uzun  - Kitap
Aktivistler Şirketler ve Devlet Etkileşimleri Çerçevesinde

Türkiye'deki HES Sektörünün Gelişimi

Doğu Karadeniz Olayından Yansımalar

1. Baskı, 
Mayıs 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
266
Barkod:
9786257090155
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
180,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu kitapta, Doğu Karadeniz'de (Artvin ve Rize illeri) 2006-2014 yılları arası gerçekleşen HES karşıtı hareketlerin HES sektörünü ne şekilde yapılandırdığı araştırılmış. Aktivistlerin ve onların destekleyenlerinin eylem ve söylemleri ile bunlara karşılık devlet aktörleri, şirketler ve onları destekleyenlerin eylem ve söylemleri karşılıklı bir etkileşim süreci içerisinde ele alınmıştır. Yerel nitelikteki bir hareketin ulusal düzeydeki yansımalarına odaklanılmış.
Kitapta yeni kurumsal teori ile toplumsal hareket teorilerinden yararlanılarak, kurumsal değişim literatüründe yeterince değinilmeyen veya göz ardı edilen bazı hususların açıklığa kavuşturulması bağlamında, yeni kurumsal teoriye katkı sağlanması amaçlanmış. Bu hususlar, bir aktör olarak devletin ve kurumsal olmayan kanalları kullanan toplumsal hareketlerin kurumsal değişim sürecindeki rollerine ve farklı bir ulusal bağlamdaki politik fırsat yapılarındaki farklılıkların hareket ve hareketin başarısı üzerindeki etkilerine ilişkindir. Örnek olay yöntemi kullanılarak yapılan araştırma sonucunda, aktivistlerin seferberlik yapıları ve eylem repertuarlarının genellikle kurumsal olmayan kanalları içerdiği, Türkiye'nin politik fırsat yapılarının aktivistler üzerinde çoğunlukla bir kısıt oluşturduğu ve devletin söylem ve eylemleri ile aktivistlerin değişim çabalarını etkisizleştirmeye çalıştığı gözlemlenmiş. Bu faktörlerin dışında harekete özgü bazı faktörlerin de (ideolojik farklılıklar gibi) etkisiyle, sektördeki kurumsal değişimin aktivistlerin beklentilerinin tersi yönünde geliştiği bulgusuna ulaşılmış. Tüm bu bulgular temelinde kitapta, politik-toplumsal bağlam çerçevesinde farklı ülkelerdeki yapısal koşullar ile bu koşulların hareketlerin kullandığı kanallar ve başarıları üzerindeki etkilerinin, kurumsal değişim çerçevesinde ele alınması gerektiği ileri sürülmüş.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Yeni Kurumsal Teori ve Kurumsal Değişim
.
Toplumsal Hareketler ve Kurumsal Değişim
.
Türkiye'de Enerji Politikaları ve Hes Sektörü
.
Araştırma