Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası (2 Cilt) Prof. Dr. İbrahim Atalay  - Kitap

Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası

(2 Cilt)

1. Baskı, 
Aralık 2008
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
801
Barkod:
9789750021954
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitapta, fizikî ortamla bitki (flora) ve hayvan (fauna) arasındaki ilişkiler ekosistem bazında ele alınarak incelenmiştir. İklim (sıcaklık, yağış, havanın bağıl nemi, ışık ve rüzgâr vb), topografya (yeryüzü şekilleri), toprak ve ana materyalle canlı arasındaki bağlantıların önemi ve küresel ölçüde dağılımı ele alınmıştır. Bitki örtüsünün yetişmesinde etkili olan faktörlerin önemi, iklim değişmelerinin bitkilerin yayılışı ve dağılışındaki etkileri belirtilmiştir. Fotosentezin önemi ve bitki ile ilgili temel kavramlar açıklanmıştır.
Küresel ölçüde enerji ve madde dolaşımının önemi ve bunu gerçekleştiren süreçler ele alınmıştır; karbon, azot, oksijen, fosfor ve kükürt döngüleri hakkında bilgi Dünyada hüküm süren iklim faktörlerine bağlı olarak nemli tropikal yağmur ormanı, savan, çöl, akdeniz, geniş yapraklı nemlilıman orman, çayır–bozkır, çalı, soğuk–nemli iğne yapraklı orman ve tundra gibi ana ekosistemlerin özellikleri açıklanmıştır. Türkiye'nin bitki örtüsünün özellikleri, yayılışları konusuna ayrı bir önem verilmiş ve başlıca orman ağaçlarının ekolojik özellikleri belirtilmiştir. Deniz, göl, akarsu, sulak alan ve körfez ekosistemlerinin özellikleri açıklanmıştır.
Türkiye, ekolojik açıdan bölge ve bölümlere ayrıler bölgenin tüm doğal özellikleri ana çizgileriyle nmıştır. Ekolojik bölge ve bölüm ayırımının ağaçlandırmadaki tür seçimi üzerindeki önemi vurgulanmıştır.