Taşınır Mülkiyeti Doç. Dr. Mehmet Serkan Ergüne  - Kitap

Taşınır Mülkiyeti

1. Baskı, 
Ağustos 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
332
Barkod:
9786051525648
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Taşınır mülkiyeti, Türk Medeni Kanununun "Eşya Hukuku" kitabının 762 ila 778. maddelerinde düzenlenmiştir. Taşınır mülkiyeti başlığı altında sadece bu mülkiyetin konusu, kazanılması ve kaybı ele alınmış, taşınır mülkiyetinin kapsamı ve kısıtlamaları, düzenleme dışı bırakılmıştır. Ancak Medeni Kanunun bu yaklaşımı, taşınır mülkiyetinin pek önemsiz olduğunu göstermez. Hatta günümüzün ekonomik ve sosyal hayatında, menkul sermaye giderek daha çok önem kazanmaktadır.
Bu monografik eserde, kanunun sistematiği takip edilmiş; TMK m. 762-778 hükümleri çerçevesinde taşınır mülkiyetinin konusu, devren kazanılması, aslen kazanılması ve kaybedilmesi, tüm yönleriyle etraflıca ele alınmıştır. Kanuni düzenlemeler ve öğretideki görüşler çerçevesinde, taşınır mülkiyetinin teorik esasları ortaya konmuş, Alman hukukundaki düzenlemelere değinilmiş, konuyla ilgili Yargıtay ve İsviçre Federal Mahkemesi kararlarına yer verilmiştir. Konuyu derinlemesine işleyebilmek için, çalışmanın içeriği, Medeni Kanunun taşınır mülkiyeti hükümleri (TMK m. 762-778) ile sınırlı bırakılmamıştır.
Taşınır mülkiyetini ilgilendiren diğer yasal düzenlemeler de irdelenmiştir. Ayrıca taşınırlarda da uygulama alanı bulması nedeniyle, mülkiyet hakkının genel esasları (mülkiyet hakkının sağladığı yetkiler, istihkak davası, elatmanın önlenmesi davası, mülkiyet hakkının kapsamı, bütünleyici parça ve eklenti) geniş olarak açıklanmıştır. Günlük hayattaki önemlerinden ötürü, motorlu araçlar, gemiler ve uçaklar gibi sicilli taşınırların devrindeki özellikler de inceleme konusu yapılmıştır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Taşınır Mülkiyetinin Konusu
.
Mülkiyet Hakkının Genel Esasları
.
Taşınır Mülkiyetinin Kazanılması
.
Hukuki İşlem Yoluyla Mülkiyetin Nakli
.
Sicilli Taşınırlarda Mülkiyetin Nakli
.
Zilyetliğin Devrine Gerek Olmadan Mülkiyetin Nakli
.
Mülkiyetin Naklinde İyiniyetin Korunması
.
Mülkiyetin Saklı Tutulması ve Tasarruf İşleminin Koşula veya Vadeye Bağlanması
.
Taşınır Mülkiyetinin Aslen Kazanılması
.
Taşınır Mülkiyetinin Kaybedilmesi
Kitapla İlgili Kategoriler