Lilith'ten Günümüze Kadın 6284 Sayılı Kanun'un Şiddeti Önlemedeki Rolü Ayşegül Dalkır Kahveci  - Kitap

Lilith'ten Günümüze Kadın

6284 Sayılı Kanun'un Şiddeti Önlemedeki Rolü

1. Baskı, 
Mart 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
536
Barkod:
9786050505528
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
250,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Yaratılış efsanelerinden biri Yahudi Talmud'da geçen Adem'in ilk eşinin Havva olmayıp eşit koşullarda yaratılan Lilith olduğudur. Lilith, Adem'e boyun eğmeyi reddedip eşit olduklarını ileri sürmesiyle cennetten kovulur. Lilith'in dönmemesi üzerine Havva Adem'in kaburga kemiğinden ona itaat etmesi için yaratılır. Lilith Tanrı'ya baş kaldıran dişi şeytandır.
Karısını öldüren koca ile cezaevinde yapılan görüşmede pişman olup olmadığı sorulduğunda pişman değil aksine cezaevinde yatmasına sebebiyet verdiği için öldürdüğü karısını suçlamaktadır. Suçlu Lilith'midir? 6284 Sayılı Kanun'da kadın lehine pek çok konu ayrıntılı olarak düzenlenmiş olmasına rağmen kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artmaktadır. Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi ile AİHM Opuz Türkiye Davası Kararı'nın etkin rol oynadığı bu kanun; çıkış sürecinde TBMM'de, sivil toplum örgütleri ve medyada çok tartışıldı, halen de tartışılıyor.
Bu kitapta tüm bu etkenlerin yanı sıra kanunu uygulayan hakim, savcı, polis, şiddet önleme ve izleme merkezi, belediyelerin kadın danışma merkezleri, sığınma evi müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin kanun hakkındaki görüş ve önerileri analiz edilerek bir sonuca ulaşılıyor. Israrlı takip mağduru, haksız tahrik indirimi, zorlama hapsi, biyosiyaset, tek eşlilik gibi kavramlarla; kimlik değiştirme, elektronik izleme, yakın koruma, kurumlar arası koordinasyon gibi detay uygulamalar, homo sacer figürü, ataerkil örüntüler, egemen iktidar, hukuk ve şiddet, yasaların gücü kanunun etkinliği açısından değerlendiriliyor.
(Tanıtım Bülteninden)