Ateşli Silahlar Hukuku Zekeriya Yılmaz  - Kitap

Ateşli Silahlar Hukuku

1. Baskı, 
Haziran 2008
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23.5
Sayfa:
792
Barkod:
9789750207723
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Ateşli silâhlar hukuku mevzuatı içinde öncelikle 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun ile 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun zikredilmesi gerekmekte olup, bunların uygulaması da, oldukça yaygındır.
Diğer yandan, kurusıkı olarak tabir edilen, ses veya gaz fişeği atabilen silahlar da nitelikleri bakımından; 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ile 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun kapsamına girmemektedir. Haklarında diğer mevzuat hükümlerinde de herhangi bir düzenleme bulunmaması nedeniyle, bunların imali, satışı, taşınması ya da bulundurulması ruhsata veya belgeye bağlı değildi. Bu konuda da nihayet, 23.1.2008 tarihli ve 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanunla düzenleme yapılmış ve mevzuat boşluğu giderilmeye çalışılmıştır. 5729 sayılı Kanun, kurusıkı silah olarak da tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslar ile bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini düzenlemek amacıyla çıkarılmıştır
6136 ve 2521 sayılı kanunlarda, 23.1.2008 tarihli ve 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla önemli değişiklikler yapılmıştır.
Hâkim Zekeriya Yılmaz tarafından hazırlanan kitapta, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun, 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun ve 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun, adlî ve idarî uygulama yönünden ele alınmış, uygulamada karşılaşılması muhtemel sorunlara değinilmiş ve anılan mevzuat hükümlerinin uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, yeni ceza mevzuatı hükümleri de göz önünde bulundurulmak suretiyle doktrin ve uygulamadaki görüş ve içtihatlar ışığı altında bütün yönleriyle incelenmiş ve açıklamalar yapılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Ayrıca aşağıdaki soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz
.
Bulundurma ve taşıma ruhsatı nedir, kimlere verilebilir ve ruhsat süreleri ne kadardır?
.
Ruhsat Süresinin sona ermesi üzerine, ruhsat sahibi kişi ve idarece yapılacak işlemler nelerdir?
.
Zati Demirbaş Tabanca ne demektir ve bu tabancayla suç işlenmesi hâlinde silâhın müsaderesi gerekir mi?
.
Köy ve mahalle muhtarları, köy demirbaşına kayıtlı veya aldırılacak zati silâhları taşıyabilirler mi?
.
"Mutad sayıdaki mermi" ne demektir? Yalnızca 100 adet tabanca mermisinin ev veya işyerinde bulundurulması ya da bunların taşınması durumunda, bu eylemi yapan kişi hangi cezaî müeyyide ile karşılaşacaktır?
.
Ateşli silahlara ait mermilerin "pek az sayıda" kabul edilmesinin ölçüsü nedir? Meselâ, sadece 10 adet mermi bulundurulması veya taşınması eylemi, 6136 sayılı Kanunun hangi madde ve fıkrasına uymaktadır ve hükmolunacak ceza nedir?
.
İkametgâh adresinin değiştirilmesi sırasında bulundurma ruhsatlı silâh için nakil belgesi almamak ve adres değişikliğini bildirerek ruhsatnameye işlettirmemek şeklindeki eylem, 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçunu oluşturur mu?
.
Yeni Türk Ceza Kanununda, "ateşli silâhlarla ateş etme suçu" nasıl düzenlenmiştir ve bunun cezaî müeyyidesi nedir? Bu suçlarda silâhın niteliğinin önemi var mıdır?
.
2521 sayılı Kanunda düzenlenen "Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi" nedir? Bu belge olmaksızın yivsiz av tüfeğinin bulundurulması ve taşınması hâlinde uygulanacak yaptırımlar nelerdir? Bu yaptırımlara ilişkin kararı hangi makam veya merci verecektir?
.
Yivsiz av tüfeğinin mülkiyetinin kamuya geçirilmesi hangi durumlarda mümkündür? Bu kararın verilmesi, karara karşı başvurulabilecek kanun yolları, kararın kesinleşmesi ve uygulanması ile ilgili olarak hangi hükümler uygulanacaktır?
.
5729 sayılı Kanunla düzenlenen "ses ve gaz fişeği atabilen silâhlar"ın taşınması, satışı ve nakli ile ilgili yeni düzenlemeler ve öngörülen yaptırımlar nelerdir? Kuru sıkı silâh olarak da tâbir edilen "ses ve gaz fişeği atabilen silâhlar" taşınabilir mi? Bunlar hangi şekil ve şartlar altında nakledilebilir?
.
Ses ve gaz fişeği atabilen silâhlarla ateş edilmesi hâlinde uygulanabilecek yaptırım nedir?
.
Ses ve gaz fişeği atabilen silâhların, teknik özelliklerinde değişiklik yapılmak suretiyle öldürmeye elverişli silâh hâline dönüştürülmesi durumunda, bu değişikliği yaptıran ve yapan kişinin eylemi hangi suçu oluşturur ve bu suçla ilgili cezaî müeyyide nedir?
.
Kimler, zati tabancalarına ait özellikleri emekli kimlik kartlarına işletmek suretiyle, bu silâhları taşıyabilirler?
.
Antika silâh ve hâtıra silâh ne demektir ve bu silâhların bulundurulabilmesi ve taşınabilmesi için ruhsat gerekli midir? Bu silâhların satış yoluyla devri mümkün müdür?
.
6136 sayılı Kanuna aykırı olarak ateşli silâhlarla bunlara ait mermileri satanlar veya satmaya aracılık edenlerin amacı, silâh ve mermi ticaretine veya yaymaya yönelik bulunmaz ise, bu kişilerin eylemleri hakkında anılan Kanunun hangi maddesi uygulanmalıdır?
.
6136 sayılı Kanuna aykırılık suçlarında hangi mahkeme veya mahkemeler görevlidir? Dava zamanaşımı ne kadardır? Silâh ve mermilerle, bunların imal ve naklinde kullanılan araç ve gereçlerin, bıçak ve diğer âletlerin müsaderesi ile ilgili hükümler nelerdir ve bunlar nasıl uygulanacaktır? Müsaderede, dava ve ceza (infaz) zamanaşımı süreleri nedir?
.
Ruhsatsız bir tabancayı, geçici ve kısa bir süre ile muhafaza etmek üzere, beşerî duygularla kabul edip, çok kısa bir süre üzerinde tutan kişinin, söz konusu eyleminde 6136 sayılı Kanuna aykırılık (silah taşıma) suçu oluşur mu?
.
Bir kurum, kuruluş veya kişilere ait işyerleri için demirbaş olarak kaydı yapılan yarı otomatik tabanca sınıfı silahları ifade eden "Demirbaş Silâh"lar müsadere edilebilir mi?
.
"Silâh Satın Alma Yetki Belgesi"ne istinaden satın alınan silâh ve bu silâha ait mermilere ait fatura, silâhın "Menşei Belgesi" sayılıp, 60 gün geçerlidir. Bu süre içinde, faturada yazılı silâh ve mermilerin (satın alınma amacına göre) taşınması veya bulundurulması suç teşkil eder mi?Bu halde silâh ve mermilerin müsaderesi mümkün müdür?
.
6136 sayılı Kanuna aykırılık suçlarında ve özellikle 12. Ve 13. maddelerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
.
Bir kişinin kişisel gereksinimi için yurtdışından bir adet silâh getirmesi veya bir kişinin ölü babasından kalma bir adet silâhı ihtiyaçtan dolayı satmak amacıyla başka bir yere götürmesi – taşıması eylemlerinde, anılan kişilerin silah ticareti yaptığının kabulü mümkün müdür?
.
Tetik tertibatı bozuk olan, mekanik arızası bulunan, çalışmayan – atışa elverişli bulunmayan bir silâhtaki bozukluğun, basit bir onarımla ve silâhtan anlayan herhangi bir kişi tarafından giderilemeyeceği ve bu haliyle silâhın 6136 sayılı Yasa kapsamına girmeyeceği usulüne uygun olarak tespit edilir ise, bu silâhtan dolayı 6136 sayılı Kanuna aykırılık suçu oluşur mu ve silâhın müsaderesi yoluna gidilebilir mi? Silâhın müsaderesi yoluna gidilemez ise, bu halde silâhın zabıtaya teslimine mi yoksa sahibine iadesine mi karar verilmesi gerekir? Silâhın, sahibine iadesine karar verilmesi hâlinde bu durum, yeni bir soruşturma ve kovuşturmaya neden olmaz mı?
.
Seçimlerde, oy verme günü "silâh taşınması yasağı" ne anlama gelmektedir? Bu yasağın cezaî yaptırımı nedir? Bu yasağa aykırılık hâlinde silâh müsadere edilir mi?
.
6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun Uygulamasında Bazı Temel Kavramlar İle Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Ateşli Silahlar, Parçaları ve Aksamları İle Mühimmatının Yasadışı Üretimine ve Kaçakçılığına Karşı Protokol Hükümleri
.
Antika ve Hatıra Silahlar
.
6136 Sayılı Kanun – Madde 12 Uygulaması
.
6136 Sayılı Kanun – Madde 13 Uygulaması
.
6136 Sayılı Kanun – Madde 14 Uygulaması
.
6136 Sayılı Kanun – Madde 15 Uygulaması
.
Seçimlerde Oy Verme Günü Silah Taşıma Yasağına Aykırılık
.
6136 Sayılı Kanun Uygulamasına Müsadere
.
6136 Sayılı Kanunla İlgili Anayasa Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kararları
.
2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun Uygulaması
.
Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
Birinci Bölüm 6136 SAYILI ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUN UYGULAMASINDA BAZI TEMEL KAVRAMLAR İLE SINIRAŞAN ÖRGÜTLÜ SUÇLARA KARŞI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÖZLEŞMESİNE EK ATEŞLİ SİLAHLAR, PARÇALARI VE AKSAMLARI İLE MÜHİMMATININ YASADIŞI ÜRETİMİNE VE KAÇAKÇILIĞINA KARŞI PROTOKOL HÜKÜMLERİ
I. 6136 SAYILI KANUN UYGULAMASINDA BAZI TEMEL KAVRAMLAR 
15
A. Silâh 
16
B. Ateşli Silâh 
16
C. Tabanca 
17
D. Tam Otomatik Silâh 
17
E. Antika Silâh 
17
F. Hatıra Silâh 
18
G. Armağan Silâh 
20
H. Yivli Av Tüfeği 
20
I. Spor ve Nişan Tüfek ve Tabancaları 
20
İ. Diğer Saldırı ve Savunma Aletleri 
20
J. Zati Demirbaş Tabanca 
20
K. Demirbaş Silâh 
21
L. Parçalar ve Aksamlar 
21
M. Mühimmat 
22
N. Yasadışı Üretim ve Kaçakçılık 
22
O. İz Sürme 
23
Ö. Ruhsat 
23
P. Kimlik Kartları ve Taşıma İzni 
26
R. Köy ve Mahalle Muhtarlarının Silâh Taşıma Yetkileri 
26
II. SINIRAŞAN ÖRGÜTLÜ SUÇLARA KARŞI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÖZLEŞMESİNE EK ATEŞLİ SİLAHLAR, PARÇALARI VE AKSAMLARI İLE MÜHİMMATININ YASADIŞI ÜRETİMİNE VE KAÇAKÇILIĞINA KARŞI PROTOKOL’E GENEL BİR BAKIŞ 
27
III. SINIRAŞAN ÖRGÜTLÜ SUÇLARA KARŞI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÖZLEŞMESİNE EK ATEŞLİ SİLAHLAR, PARÇALARI VE AKSAMLARI İLE MÜHİMMATININ YASADIŞI ÜRETİMİNE VE KAÇAKÇILIĞINA KARŞI PROTOKOL 
28
İkinci Bölüm ANTİKA VE HATIRA SİLÂHLAR
I. 6136 SAYILI KANUNUN VE YÖNETMELİĞİN İLGİLİ MADDELERİ 
41
A. 6136 Sayılı Kanunun 11. Maddesi 
41
B. Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin İlgili Maddeleri 
42
II. AÇIKLAMA 
44
A. Antika Silâh 
44
B. Hatıra Silâh 
46
III. KONU İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
49
Üçüncü Bölüm 6136 SAYILI KANUN- MADDE 12 UYGULAMASI
I. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GEREKÇESİ 
64
II. SUÇUN UNSURLARI 
65
A. Maddî Unsur 
65
B. Manevî Unsur 
66
III. CEZAÎ MÜEYYİDE 
66
IV. ARTIRIM NEDENLERİ 
66
V. GÖREVLİ MAHKEME 
67
VI. SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA 
67
VII. DAVA ZAMANAŞIMI 
67
VIII. MÜSADERE 
67
IX. 12. MADDE UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 
68
A. 6136 Sayılı Kanuna Aykırılık Eyleminde, Silah ve Mermi Ticareti Yapmaya veya Yaymaya (Yani Başkalarını da Silahlandırmaya) Yönelik Bir Kasıt Bulunmazsa, Silâh ve Mermilerin Sayı ve Nitelikleri de Dikkate Alınarak, 6136 Sayılı Kanunun 12/1. Maddesinin Değil, 13. Maddesinin Uygulanması Gerekebilir 
68
B. Suça Konu Silahların Hem Nitelik Hem De Sayısal Bakımdan Vahim Olmaları Durumunda, Yalnızca 6136 Sayılı Kanunun 12/5. Madde ve Fıkrası Uyarınca Artırım Yapılabilir. 12. Maddenin Dördüncü ve Beşinci Fıkraları Birlikte Uygulanamaz 
71
C. 6136 Sayılı Kanunun Ek-5. Maddesinin Uygulanma Şartları Bulunan Hallerde, Tayin Edilecek Temel Cezanın, Ayrıca, Aynı Kanunun 12. Maddesinin 4. Fıkrası ile Artırılması Yoluna Gidilemez 
73
D. Silâhın Çalışır (Atışa Elverişli) ve Mermilerin Sağlam Durumda Olup-Olmadığının Tesbiti-Mekanik Arızası Bulunan Silâhın Durumu 
73
X. MADDEYLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
75
Dördüncü Bölüm 6136 SAYILI KANUN- MADDE 13 UYGULAMASI
I. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GEREKÇESİ 
162
II. SUÇUN UNSURLARI 
162
A. Maddî Unsur 
162
B. Manevî Unsur 
163
III. CEZAÎ MÜEYYİDE 
163
IV. GÖREVLİ MAHKEME 
163
V. SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA 
164
VI. DAVA ZAMANAŞIMI 
164
VII. MÜSADERE 
164
VIII. 13. MADDE UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 
164
B. 13. Maddenin Üçüncü Fıkrasının Uygulanması Şartları ve Ölçütler 
166
C. Satın Alınan, Taşınan veya Bulundurulan Ateşli Silahın Nitelikli Olması Halinde 13. Madde Uygulaması 
167
D. Yurt Dışından Silâh Getir(t)ilmesi veya Satmak Amacıyla Silâh Taşınması Eylemlerinde 13. Madde Uygulaması 
168
E. 6136 Sayılı Kanunun 13. Maddesinde Yazılı Suçun Oluşumunda Kastın Mevcudiyetinin Tespiti 
169
F. Bulundurma Ruhsatlı Silâhların Nakli ve 6136 Sayılı Kanuna Aykırılık 
170
G. “Silah Satın Alma Yetki Belgesi” ile Satın Alınan Silah ve Mermilere İlişkin Faturaların 6136 Sayılı Kanuna (m 13) Muhalefet Suçunun Oluşumu ve Müsadereye Etkisi Yönünden Değerlendirilmesi 
171
H. Silâhın Çalışır (Atışa Elverişli) ve Mermilerin Sağlam Durumda Olup-Olmadığının Tesbiti-Mekanik Arızası Bulunan Silâhın Durumu 
173
IX. MADDEYLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
176
Beşinci Bölüm 6136 SAYILI KANUN- MADDE 14 UYGULAMASI
I. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GEREKÇESİ 
438
II. SUÇUN UNSURLARI 
438
A. Maddî Unsur 
438
B. Manevî Unsur 
439
III. CEZAÎ MÜEYYİDE 
439
IV. GÖREVLİ MAHKEME 
439
V. SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA 
440
VI. DAVA ZAMANAŞIMI 
440
VII. MÜSADERE 
440
VIII. MADDEYLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
440
Altıncı Bölüm 6136 SAYILI KANUN- MADDE 15 UYGULAMASI
I. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GEREKÇESİ 
447
II. SUÇUN UNSURLARI 
448
A. Maddî Unsur 
448
B. Manevî Unsur 
449
III. CEZAÎ MÜEYYİDE 
449
IV. GÖREVLİ MAHKEME 
450
V. SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA 
450
VI. DAVA ZAMANAŞIMI 
450
VII. MÜSADERE 
450
VIII. MADDEYLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
450
Yedinci Bölüm 6136 SAYILI KANUN- MADDE EK-1 UYGULAMASI
I. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GEREKÇESİ 
490
II. SUÇUN UNSURLARI 
490
A. Maddî Unsur 
490
B. Manevî Unsur 
491
III. CEZAÎ MÜEYYİDE 
491
IV. GÖREVLİ MAHKEME 
491
V. SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA 
491
VI. DAVA ZAMANAŞIMI 
492
VIII. MADDEYLE İLGİLİ ÖRNEK İÇTİHATLAR 
492
Sekizinci Bölüm SEÇİMLERDE OY VERME GÜNÜ SİLAH TAŞIMA YASAĞINA AYKIRILIK
I. AÇIKLAMA 
499
II. KONU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI 
500
Dokuzuncu Bölüm KİŞİLERİN HAYATI, SAĞLIĞI VEYA MALVARLIĞI BAKIMINDAN TEHLİKELİ OLACAK BİÇİMDE YA DA KİŞİLERDE KORKU, KAYGI VEYA PANİK YARATABİLECEK TARZDA SİLAHLA ATEŞ ETME
I. İLGİLİ MADDE METİNLERİ 
505
A. Mülga 765 Sayılı Türk Ceza Kanununun İlgili Maddeleri 
505
B. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun İlgili Maddeleri 
506
II. AÇIKLAMA 
507
III. KONU İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
509
Onuncu Bölüm 6136 SAYILI KANUN UYGULAMASINDA MÜSADERE
I. GENEL OLARAK 
527
II. MÜSADEREYE İLİŞKİN OLARAK MÜLGA 765 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNUN 36. VE 5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNUN 54. VE 55. MADDELERİNDE YER ALAN DÜZENLEMELER 
528
III. 6136 SAYILI KANUN UYGULAMASINDA SİLAH VE MERMİLER İLE BIÇAK VE BENZERİ ALETLERİN VE BUNLARIN YAPILMASINDA VEYA TAŞINMASINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLERİN MÜSADERESİ 
531
A. Silâh ve Mermiler ile Bıçak ve Benzeri Aletlerin Müsaderesi 
531
B. Araç ve Gereçlerin Müsaderesi 
537
IV. RUHSATTAKİ NUMARA İLE SİLAHIN ORİJİNAL SERİ NUMARASININ FARKLILIK GÖSTERMESİ HALİ 
540
V. TAŞIMA VEYA BULUNDURMA RUHSATI VERİLEN KİŞİLERİN VEFATI HALİNDE ÖLEN ADINA RUHSATLI SİLAHIN DURUMU 
541
VI. ZATİ DEMİRBAŞ TABANCANIN MÜSADERE YÖNÜNDEN HUKUKİ DURUMU 
542
VII. 6136 SAYILI KANUNUN 9. MADDESİNE MUHALEFET EDİLMESİ HALİNDE MÜSADERE 
554
VIII. ŞÜPHELİ, SANIK VEYA HÜKÜMLÜNÜN ÖLÜMÜ HALİNDE MÜSADERE 
556
A. Şüpheli, Sanık veya Hükümlünün Ölümü Halinde Dava ve Cezanın Düşürülmesi 
556
B. 6136 Sayılı Kanun Uygulaması Bakımından 
563
IX. GENEL VE ÖZEL AF HALİNDE MÜSADERE 
564
X. ÖNÖDEMEDE BULUNULMASI HALİNDE MÜSADERE 
565
XI. ZARURET HALİNDE SİLÂH KULLANILMASINDA MÜSADERE 
567
A. TCK m. 25’te Belirtilen Meşru Müdafaa (yasal savunma) ve Zorunluluk Şartları İçinde Silâh Kullanılmasında Müsadere 
567
B. Halin İcabına Göre Silâh Kullanılmasında Zaruret Bulunan Diğer Hallerde Müsadere 
567
XII. MÜSADERE DAVASINDA ZAMANAŞIMI VE DAVA ZAMANAŞIMININ MÜSADEREYE ETKİSİ 
568
XIII. MÜSADERE MUHAKEMESİ 
571
A. Genel Olarak 
571
B. Asıl Ceza Davası Açılmışsa 
574
C. Ayrı Bir Müsadere Davasının Açılması 
575
1. Genel Olarak 
575
2. Davayı Açma Yetkisi 
576
3. Yetkili Mahkeme 
576
a. Esas Davaya Bakmakla Yükümlü Mahkeme 
576
b. Sulh Ceza Hâkimi 
578
4. Duruşma Açılması (Duruşma İcra Edilerek Müsadereye veya İadeye Karar Verilmesi) 
578
a. Müsadere veya İadeye Duruşma Açılarak Karar Verilmesi Gereken Haller 
578
b. Müsadere Duruşmasının İcrası ve Karar 
579
5. Duruşma Açılmadan (Evrak Üzerinde) Müsadere (veya İadeye) Karar Verilmesi 
580
6. Müsadereye İlişkin Karar Ertelenebilir mi? 
581
XIV. MÜSADERE İLE İLGİLİ KARARLARA KARŞI KANUN YOLLARI 
582
A. Duruşma Yapılarak Verilen Müsadere Kararlarına Karşı Kanun Yolları 
582
B. Duruşmasız Verilen Müsadere Kararlarına Karşı Kanun Yolları 
584
XV. MÜSADERE VEYA İADEYE DAİR KARARLARIN İNFAZI (6136 SAYILI KANUN KAPSAMI BAKIMINDAN) 
585
XVI. KONU İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR 
595
A. Müsadere Davasında Zamanaşımı ile İlgili İçtihatlar 
595
B. Silâh Sahibinin Ölümü Halinde Müsadere veya Verilebilecek Diğer Kararlarla İlgili İçtihatlar 
609
C. Önödeme Halinde Müsadere ile İlgili İçtihatlar 
614
D. Meşru Savunma ve Zaruret Hâlinde Silah Kullanılması Durumunda Müsadere ile İlgili İçtihatlar 
619
E. Müsadere Davasında Görev ve Müsadere Usulü ile İlgili İçtihatlar 
624
F. 6136 Sayılı Kanun Uygulamasında Müsadere ile İlgili Değişik İçtihatlar 
635
Onbirinci Bölüm 6136 SAYILI KANUNLA İLGİLİ ANAYASA MAHKEMESİ, UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ, YÜKSEK SEÇİM KURULU, DANIŞTAY VE ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ KARARLARI
I. ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI 
689
II. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ KARARLARI 
695
III. YÜKSEK SEÇİM KURULU KARARI 
704
IV. DANIŞTAY KARARLARI 
705
V. ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ KARARLARI 
744
Onikinci Bölüm 2521 SAYILI AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN UYGULAMASI
I. İZİNSİZ İMALATA İLİŞKİN CEZALAR (MADDE 11) 
751
A. Maddede Yapılan Değişiklikler ve Gerekçesi 
751
B. Suçun Unsurları 
751
1. Maddî Unsur 
751
2. Manevî Unsur 
752
C. Cezaî Müeyyide 
752
D. Görevli Mahkeme 
753
E. Soruşturma ve Kovuşturma 
753
F. Dava Zamanaşımı 
753
G. Müsadere 
753
II. İMALAT VE SATIŞ LİSTELERİ İLE BELGELERİNİN ZAMANINDA VERİLMEMESİNE İLİŞKİN CEZALAR (MADDE 12) 
753
A. Maddede Yapılan Değişiklikler ve Gerekçesi 
754
B. Kabahat Oluşturan Fiil 
754
C. İdarî Yaptırıma Muhatap Olacak Kişi 
755
D. İdarî Yaptırım Türü 
755
E. İdarî Para Cezası Verme Yetkisi 
755
F. Zamanaşımı 
756
1. Soruşturma Zamanaşımı 
756
2. Yerine Getirme Zamanaşımı 
756
III. YİVSİZ TÜFEK RUHSATNAMESİ VE DİĞER BELGELERE İLİŞKİN CEZALAR (MADDE 13) 
756
A. Maddede Yapılan Değişiklikler ve Gerekçesi 
756
B. Kabahat Oluşturan Fiil 
757
C. İdarî Yaptırım Türü 
759
D. İdarî Yaptırıma Karar Verme Yetkisi 
759
E. Zamanaşımı 
760
1. Soruşturma zamanaşımı 
760
2. Yerine getirme zamanaşımı 
760
F. 2521 Sayılı Kanunun 13. Madde Uygulamasında Önem Arzeden Yivsiz Av Tüfeği Taşıma ve Bulundurma Ruhsatları (Yivsiz Tüfek Ruhsatnameleri) ve Avcılık Belgesi-Avlanma İzni 
760
1. Genel Açıklama 
760
2. Yivsiz Tüfek Ruhsatnameleri 
760
3. Avcılık Belgesi ve Avlanma İzni 
762
G. Konu ile İlgili İçtihatlar 
763
Onüçüncü Bölüm SES VE GAZ FİŞEĞİ ATABİLEN SİLAHLAR
I. GENEL OLARAK 
771
II. TANIMLAR 
774
III. 5729 SAYILI KANUNLA VE SES VE GAZ FİŞEĞİ ATABİLEN SİLAHLAR HAKKINDA YÖNETMELİKLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER 
775
A. Ses ve Gaz Fişeği Atabilen (Kurusıkı) Silahların İmali 
775
1. İmal (Üretim) Esasları, Kuruluş ve Üretim İzni 
775
a. İmal (Üretim) Esasları 
775
b. Kuruluş ve Ön İzin 
776
c. Üretim İzni 
777
d. Geçiş Hükümleri 
778
e. Denetim 
778
2. İmal (Üretim) ile İlgili Olarak Öngörülen Yükümlülüklere Aykırılık Fiilleri ve Yaptırımları 
778
B. Ses ve Gaz Fişeği Atabilen (Kurusıkı) Silahların İthal ve İhracı 
779
C. Ses ve Gaz Fişeği Atabilen (Kurusıkı) Silahların Taşınması, Satışı, Nakli, Reklam ve Tanıtımı ve Bu Konudaki Yasaklara Aykırılığın Yaptırımı 
780
1. Ses ve Gaz Fişeği Atabilen (Kurusıkı) Silahların Taşınması, Satışı ve Nakli 
780
2. Reklam ve Tanıtım 
781
3. Yasaklara Aykırı Davranışın Yaptırımı 
781
D. Bildirim 
782
E. Geçici Hükümler 
783
IV. SES VE GAZ FİŞEĞİ ATABİLEN SİLAHLARLA ATEŞ EDİLMESİ 
783
Kaynakça 
785
Kavramlar Dizini 
789