Anonim Şirketlerde İşadamı Kararı İlkesinin (Business Judgment Rule) Uygulanması Yrd. Doç. Dr. Sevgi Bozkurt Yaşar  - Kitap

Anonim Şirketlerde İşadamı Kararı İlkesinin (Business Judgment Rule) Uygulanması

1. Baskı, 
Nisan 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x23
Sayfa:
314
Barkod:
9786053332725
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
249,50
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışmada yönetim kurulunun ve yöneticilerin takdir yetkisine dayanarak vermiş oldukları kararlar, bu kararların zararlı sonuçlarından doğan sorumluluğun sınırlandırılması ve mahkemelerin bu kararlara müdahalelerinin önlenmesi incelenmiştir. Kitapta Türk Hukuk doktrininde öne sürülen görüşlerin yanı sıra, özellikle konuya ilişkin standartları ortaya koyan işadamı kararı ilkesinin doğup, geliştiği Amerikan hukuku uygulaması ve konuya ilişkin seçilmiş yabancı hukuk sistemlerinde mevcut görüş ve değerlendirmeler de göz önüne alınmıştır.
İşadamı kararı ilkesinin, Amerikan hukukunda mahkemelerin içtihatları ile geliştirildiği dikkate alındığında, uygulanma şartlarına ve uygulanma alanına ilişkin yeknesak bir düzenlemenin bulunmadığı gözlemlenir. Bu sebeple çalışma kapsamında ilkenin genel olarak kabul edilen uygulanma şekli hakkında bilgi verilerek, farklılıklar gerekli olduğu ölçüde kitaba işlenmiştir. Ayrıca Amerikan Barolar Birliği (American Bar Association) tarafından düzenlenen Ticaret Şirketlerine İlişkin Model Kanun’un (Model Business Corporation Act) ve Amerikan Hukuk Enstitüsü’nün (American Law Institute) hazırlamış olduğu Kurumsal Yönetim İlkeleri’nin konuya ilişkin hükümleri çalışma kapsamında değerlendirilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İşadamı Kararı İlkesine İlişkin Genel Esaslar
.
İşadamı Kararı İlkesinin Uygulanma Şartları
.
İşadamı Kararı İlkesinin Uygulanması
.
İşadamı Kararı İlkesi Çerçevesinde Sorumluluk Şartlarının Değerlendirilmesi
.
İşadamı Kararı İlkesinin Uygulanmasının Sınırlandığı Bazı Durumlar
.
İspat Yükü Dağılımı Bakımından İlkenin Uygulanmasının Değerlendirilmesi
.
İşadamı Kararı Uygulanmasının Sonuçları ve Etkisi