Kültürdilbilim Temel Kavramlar ve Sorunlar Olena Kozan  - Kitap

Kültürdilbilim

Temel Kavramlar ve Sorunlar

Olena Kozan (Editör)

1. Baskı, 
Temmuz 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
179
Barkod:
9786053441472
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
110,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Kültürdilbilim: Temel Kavramlar ve Sorunlar adlı bu eser, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Doktora öğrencileri tarafından hazırlanmıştır. Rus dilinden çevrilmiş derleme makaleler 'Kültürdilbilim' konusu altında birleştirilmiştir. Derlemenin amacı, dil ve kültür etkileşim sorunları üzerinde odaklanan kültürdilbilimin bağımsız bir bilim alanı olarak tanıtılması; dil ve kültür sorunları ile ilgili bilişsel dilbilim, ülkedilbilim başta olmak üzere diğer bilimlerden ayrılan yönlerinin gösterilmesi ve kültürdilbilim çerçevesinde kullanılan başlıca kavramların tanıtılması ve Türkçeye kazandırılmasıdır.
Kültürdilbilim, geçmişi asırların derinliklerine uzanmasına rağmen, ancak XX. yüzyılın sonlarında araştırmacıların ilgi odağı olmaya başlayan yeni bir bilim dalıdır. Dil araştırmalarının, dil ve tarih, insan ve toplum merkezli olarak incelenmesi gerektiği yeniden gündeme getirilmiş olup, bir dilin öğrenimi ve öğretiminde kültür unsurlarının iç içe olmasıyla dil araştırmalarına yeni bir boyut kazandırmıştır.
Kültürdilbilim alanından seçtiğimiz Rusça makalelerin çevirilerinin yapılması esnasında karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri, terimlerin Türkçede tam karşılıklarının mevcut olmamasıydı; dolayısıyla terimlerin çevrisinden daha çok, Türk dilinin özellikleri dikkate alınarak yeni terimlerin oluşturulmasına özen gösterilmiştir. Derlemede ileri sürülen terimlerin ve kavramların Türkçe karşılıkları öneri niteliği taşımakta olup, tartışmaya açıktır. (Sunuştan)