Öğretim İlke ve Yöntemleri Prof. Dr. Ali Murat Sünbül  - Kitap

Öğretim İlke ve Yöntemleri

5. Baskı, 
Eylül 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
384
Barkod:
9786054392131
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
250,00
İndirimli (%10):
225,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Eğitim birey davranışlarının değişme sürecidir. Bu sürecin okulda, planlı ve programlı olarak yürütülen boyutu bireyin öğretimini oluşturur. Öğretim, eğitim amaçları doğrultusunda davranış değiştirme ya da yeni davranışlar oluşturma için öğrencilere yardımcı olma çabalarını içermektedir. Bu tanımlarda fonksiyonel noktalar öğretimin güdümlü, planlı ve programlı olmasını gerektirmektedir. Öğretimi planlama, büyük ölçüde öğrencinin içsel öğrenme süreç ve mekanizmalarını en yüksek, verimli ve olumlu yönde etkileyebilmek ve dışsal öğretim etkinliklerinin düzenlenmesi için gereklidir. Öğretimde başarı iyi ve dikkatli planlamayla sağlanabilmektedir. Planlamadan yoksun bir öğretimde başarı, şansa bırakıldığı için genellikle düşüktür.
Planların geliştirilmesi sürecinde kuşkusuz en önemli rolü öğretmen üstlenmektedir. Çünkü eğitim programı, öğretmen ve öğrenci sürekli etkileşim halindedir. Bu etkileşim öğretmenin ve öğrencilerin sınıf içindeki verimini artıracaktır. Bazı kişiler, planlamaya deneyimli, konu alanını iyi bilen, kişilikli öğretmenlerin ihtiyacı olmadığını savunmaktadırlar. Aslında söz konusu edilen özellikler öğretmen için oldukça önemlidir. Ancak bu özelliklerin belirli bir hedefe yönelik olarak işe koşulması, ekonomik olması ancak dikkatli bir planlamayla mümkündür. Öğretici konumunda bulunan öğretmenlerin görevinin, öğrenci öğrenmelerini kılavuzlama işi olduğu, öğretme–öğrenme sürecinde öğrenen ile öğretenin çok farklı rol ve görevlere sahip olduğu bilinmelidir. Bu nedenle öğrenen için öğrenme yaşantılarının; öğreten için de öğretme durumlarının çok iyi planlanması gerekir.
Her sınıf öğretmeni ve her ders öğretmeni, okutacağı derslerin amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmakla mükelleftir. Bu derslerin hedefleri, bakanlıkça tespit edilen ders programlarında belirtilmiştir. Öğretmenden beklenen, bu hedefleri, amaçlar sıra dizinindeki üst amaçlara da uygun olacak şekilde gerçekleştirmesi, öğrencilerini, bu amaçlarda tespit edilen şekilde davranan insanlar olarak yetiştirmesidir. Öğrencilerin üst düzey öğrenme performansları göstermesi, öğretim yöntem, teknik ve öğretmenin göstereceği nitelikli davranışlar ile ilgilidir. Bu nedenle öğretimin geliştirilmesi öncelikle bu unsurların geliştirilmesine bağlıdır. Öğretimin etkili olabilmesi, her şeyden önce öğretim süreçlerinin ayrıntılı bir biçimde belirlenmesini gerektirmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Öğrenme ve Öğretim Olgusuna İlişkin Temel Konular
.
Eğitim ve Öğretimin Planlanması Eğitim Programının Kapsamı ve Öğeleri
.
Öğrenme–Öğretme Stratejileri
.
Öğretimde Yeni Yönelim ve Yaklaşımlar
.
Öğretim Yöntemleri
.
Öğretim Planları