SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi Dr. Abdullah Can  - Kitap

SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi

5. Baskı, 
Nisan 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
430
Barkod:
9786053644484
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Alanda konuya ilişkin pek çok kitap varken, bu kitabın, içeriği açısından, alandaki bir boşluğu doldurmak, alana yenilikler getirmek gibi bir iddiası yoktur. Bir dönem, lisansüstü eğitim gören, araştırma sonuçlarını ne şekilde analiz edeceğini bilmek isteyen araştırmacıların sorularına verilen yanıtların, basit adımlarla, onlarla daha kalıcı bir biçimde paylaşılabilmesi amacıyla hazırlanmış notların, yine onlardan gelen talep üzerine bir kitaba dönüştürülmüş halidir.
Kitap, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel istatistiksel kavramlardan ve araştırma tasarımından, ağırlıkla da deneysel araştırmadan söz edilmiş; ikinci bölümde ise her birisi bir senaryo içinde olacak şekilde, seçilmiş bir dizi istatistiksel analizin SPSS ile nasıl yapılacağı, sonuçlarının ne şekilde raporlaştırılabileceği adım adım gösterilmiştir. Analizlerin verileri de, aynı işlemleri kendileri yapmak isteyenler için Internet üzerinden paylaşılmıştır.
Analizler gruplanırken "parametrik" veya "parametrik olmayan" şeklinde teknik bir sınıflama tercih edilmemiş; koşulları sağlanamadığı için yapılamayan bir analizin ardından alternatifi olabilecek diğer analizin geleceği bir gruplama yapılarak, yapılacak işten uygun analize gitme yolu izlenmiştir.
Kitapta yer alan çok sayıdaki dipnotla, "SPSS tablolarındaki sayıların nereden geldiğini" merak eden, "Üst ve alt grupları neden %27'lik dilimlerle oluşturuyoruz?", "Standart sapmayı hesaplarken, ortalamadan farkların karelerinin toplamını neden örneklem sayısının bir eksiğine bölüyoruz?", "Normal dağılım neden bir olasılık dağılımıdır?", "Araştırmaya yokluk hipotezi ya da araştırma hipotezi ile başlasam ne fark eder?" gibi sorular soran araştırmacılara yardımcı olunmaya çalışılmıştır.