Teorik Tartışmalar ve Ülke Uygulamaları Çerçevesinde Enflasyon Hedeflemesi Rejimi Doç. Dr. Alpaslan Serel  - Kitap
Teorik Tartışmalar ve Ülke Uygulamaları Çerçevesinde

Enflasyon Hedeflemesi Rejimi

1. Baskı, 
Şubat 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
142
Barkod:
9786054484218
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
95,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Enflasyon olgusu dünya ekonomisinde yıllar boyunca merkez bankalarının, doğrudan ve dolaylı bir şekilde konu ile ilgili tüm otoritelerin uğraştıkları en önemli sorunlardan biri olmuştur. Etkileri itibarıyla yaygın bir şekilde ekonomik yapıyı bozan bu süreç ülkelere önemli maliyetler yüklemiştir. Para otoriteleri enflasyonla mücadele edebilmek için çeşitli ekonomi politika tasarımlarına başvurmaktadırlar.
Bu kitapta, para otoritelerinin enflasyonla mücadele sürecinde bazı gelişmiş ülkelerde 1990'lı yılların başından itibaren uygulanmaya başlanan enflasyon hedeflemesi (İnflation Targeting) rejimi incelenmiştir.
Günümüzde birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin merkez bankaları fiyat istikrarı sağlayabilmek için farklı para politikası tasarımları uygulayabilmektedirler. Ancak bu ülkelerin çoğunlukla enflasyon hedeflemesi rejimini kullandıkları görülmektedir. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (AMB), ABD Merkez Bankası (FED) ve Japonya Merkez Bankası gibi para otoriteleri de enflasyon hedeflemesi rejiminin temel unsurlarını benimsemişlerdir.
Literatürde enflasyon hedeflemesi rejimine dayalı bir para politikasının avantaj ve dezavantajları tartışılmaktadır. 1990'lı yıllarda dünya gündemine giren enflasyon hedeflemesi rejimi 2014 yılı itibarıyla 20 yılı aşan bir uygulama süresi geçirmiştir.
Kitapta fiyat istikrarı, enflasyon hedeflemesi rejiminin yapısı, tasarım özellikleri, avantaj ve dezavantajları ile bu rejimi uygulayan ülke örnekleri incelenmiştir. Ayrıca kitapta enflasyon hedeflemesi rejimi ile ilgili kavramsal çerçeve ve teorik bağlantılar ele alınırken 20 yılı aşan bir uygulama süresinde ortaya çıkan farklı etkilere de değinilmeye çalışılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Fiyat İstikrarı
.
Hedefleme Rejimleri
.
Enflasyon Hedeflemesi Rejimi ile İlgili Teorik Tartışmalar
.
Enflasyon Hedeflemesi Rejimi: Operasyonel Özellikler
.
Uygulamada Enflasyon Hedeflemesi Rejimi
.
Enflasyon Hedeflemesi Rejimi: Genel Değerlendirme
.
Çeşitli Ülkelerde Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Unsurları