Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Yusuf Uluç  - Kitap

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi

1. Baskı, 
Temmuz 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
1750
Barkod:
9789754648485
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
1.000,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi; tüm bunları gözeterek, çok büyük bir özveriyle bu konunun üzerinde durmakta ve edinilmiş mallara katılma rejimini diğer beraberlikleriyle birlikte yerleştirmeye çalışmaktadır. Bu durum Dairenin yarattığı çok uzun gerekçeli kararlarından da açıkça anlaşılmaktadır. Dairenin formül karar dediğimiz gerekçesiz kararları oldukça azdır. İmkânlar dahilinde temyiz dilekçelerindeki her husus cevaplandırılmakta ve bu nedenle uzun gerekçe yazılmaktadır. Bundaki esas amaç kanunun çok iyi anlaşılması ve yerleşmesidir. Bundandır ki, örnek kararlar kitaba eklenirken kısaltma yoluna gidilmemiştir.
Doktrini, hiçbir zaman göz ardı etmedim, hep takip ettim, çok yararlandım ve doktrindeki görüşler ile panel ve konferans gibi çalışmalar sırasında edindiğim bilgi ve düşünceler doğrultusunda Dairenin görüş değişikliğine gittiği tüm uygulayıcılar ve akademisyenlerin bilgisi dahilindedir (Örneğin; külli tasfiye, takas, zamanaşımı vs. gibi).
Mal rejimlerine ait dosyaların temyiz inceleme görevinin 8. HD’ne verildiği 2009 yılından itibaren her yılın adli tatilinde; piyasada bulunan tüm mal rejimi kitaplarını birlikte götürmüş ve geri getirmişimdir. Tüm amacım daha iyi, daha doğru ne yapabilirim, ne yenileyebilirim ve neyi düzeltebilirim olmuştur. Bundan ayrı günlük çalışmam istisnalar dışında (ev’de dahil) hiçbir zaman 14 saatten aşağı düşmemiştir. Bugüne kadar on beşten fazla konferans, panel ve meslek içi kurslara katılarak mal rejimleri konusunda yardımcı olmaya çalıştım.
Evet şunu açık yüreklilik ve büyük bir özgüvenle söyleyebilirim. Biz 8. Hukuk Dairesi olarak yasal mal rejimi olan “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini” yerleştirdik. Bu konuda bir duraksama bizce söz konusu değildir. Hiç şüphesiz sorunlu konular vardır. Fakat bunlar üzerinde durulmakta ve çözüm yolları aranmaktadır. Bunların bir kısmı ise henüz Dairenin önüne gelmemiştir (Örneğin; Anonim ve Limited şirketlerle ilgili konular gibi).
Bunun yanında anlaşmalı boşanmaya esas alınan ve mal rejimlerini de kapsayan “Anlaşma Protokolleri” konusunda çok önemli mesafeler alınmakla birlikte, yoruma ve bakış açılarına dayalı bir değerlendirmeye tabi olan bu protokollerle ilgili tartışmalar hala varlığını sürdürmekte ve bir süre daha devam edeceği görülmektedir. Bunun en önemli nedeni, anlaşma protokollerinin iyi ve açık bir biçimde kaleme alınmaması, eşlerin adeta boşanalım, birbirimizden bir an evvel kurtulalım vb. gibi psikolojik ve çevre baskısının yoğun olduğu bir ortamda hazırlanmalarıdır. Bu konu üzerinde oldukça derinliğine durulmuş ve karşı oy içeren kararlar ve örnek kararlarla desteklenmiştir. (Önsöz'den)
Kitapla İlgili Kategoriler