Uluslararası İnsancıl Hukuk ve Nükleer Silahlar Yrd. Doç. Dr. Saeed Bagheri  - Kitap

Uluslararası İnsancıl Hukuk ve Nükleer Silahlar

1. Baskı, 
Eylül 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
218
Barkod:
9786051467054
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kitle imha silahları kategorisi içerisinde yer alan en etkili silah tipi olan nükleer silahlar ayrı ve özel bir konuma sahiptir. Söz konusu silahların yıkıcı etkisinin diğer silahlara nazaran kat be kat fazla olduğu için, diğer tüm silah tiplerinden ayrı olarak tüm boyutlarıyla incelenmesi uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk açısından önem taşımaktadır.
Eser, nükleer silahların tehdidi veya kullanımına ilişkin olduğu için uluslararası insancıl hukukun genel ilkelerine yaklaşımını anlamak açısından önem arz etmektedir. Şu ana kadar uluslararası hukukta, nükleer silahların kullanımını önemli ölçüde kısıtlayan veya söz konusu silahları tamamıyla ortadan kaldıran özel bir norm kabul edilememiştir. Fakat nükleer silahların kullanımına ilişkin uluslararası insancıl hukuk ilkeleri uluslararası teamül kuralları olmakla beraber, söz konusu silahların savaş aracı olma işlevini bu silahları kullanmama yoluyla kaldırması, nükleer üstünlüğün önemini azaltmak açısından da oldukça önemlidir.
Eserin temel amacı nükleer silahların uluslararası insancıl hukuk ile bağlantısı, esas itibariyle Uluslararası Adalet Divanı’nın nükleer silahların kullanımı veya kullanma tehdidinin hukukiliğine dair 1996 tarihli Danışma Görüşü ışığında, özellikle uluslararası insancıl hukukun silah kullanımına ilişkin ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve sonuç olarak söz konusu hukuk kurallarının nükleer silahlara uygulanabilirliğine ilişkin teorileri ortaya koymaktır. Ayrıca bu çalışmada, silahsızlanma rejimini oluşturan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na özellikle ağırlık verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Uluslararası İnsancıl Hukuk ve Silahlara İlişkin Genel Kuralları
.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma (NPT) ve Uluslararası Hukuk
.
Nükleer Silahlar, Kuvvet Kullanma ve Terörizm
.
Uluslararası İnsancıl Hukukta Nükleer Silah Kullanma Yasağı
Kitapla İlgili Kategoriler