Ezidilik Arka Planı, Dini Adetleri ve Metinsel Geleneği Philip G. Kreyenbroek  - Kitap

Ezidilik

Arka Planı, Dini Adetleri ve Metinsel Geleneği

1. Baskı, 
Şubat 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
330
Barkod:
9786053993315
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Ezidiler ve Ezidi inancı geçen yüzyılın ortasından itibaren Batılı gezginler ve bilim adamları üzerinde büyük bir etki bırakmış ve bu etki Ezidilere ilişkin çok sayıda yayına konu olmuştur. Günümüz Ezidiliğinin kendi yapısından kaynaklanan belirgin veri eksikliği göz önünde bulundurulduğunda, araştırmacıların bu dinin kökenlerine büyük ilgi göstermiş olması anlaşılabilir bir durumdur. Özellikle Ezidi inancının elle tutulur bir yazılı metne sahip olmayışı ve her türlü dinî/kültürel pratiğin sözlü olarak kuşaktan kuşağa aktarılması var olan araştırmaları ayrıca önemli bir hale getirmiştir.
Philip G. Kreyenbroek’ün Ezidi tarihi ve kültürel yapısı hakkındaki karşılaştırmalı analizlerini ve dinî metinlere ait çözümlemelerini içeren Ezidilik Arka Planı, Dinî Âdetleri ve Metinsel Geleneği adlı bu özenli çalışmanın, kitapta yer alan Kürtçe ve Türkçe dualarla birlikte, önemli bir boşluğu dolduracağı kuvvetle muhtemeldir. Ezidilik Arka Planı, Dinî Âdetleri ve Metinsel Geleneği adlı bu çalışmada öncelikle, her zaman kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılmış ve kısa zaman öncesine kadar yazıya dökülmemiş olan geniş bir Ezidi dinî metin külliyatının varlığına dikkat çekilmesi hedeflenmektedir.
İkinci olarak Ezidiliğin birçok karakteristik unsurunu sözlü geleneğinden alan özünde yazılı olmayan bir din olarak sunulması amaçlanmaktadır. Bunun ötesinde Ezidiliğin bazı yönlerinin eski İran dini hakkındaki modern görüşler ışığında daha iyi anlaşılabileceği öne sürülürken, Ezidilik dini ve modern bir inanış olan Ehl-i Hak arasındaki çarpıcı paralelliklerinin de önemli olduğu savunulmaktadır.
Kitapla İlgili Kategoriler