Şiiliğin Kamu Hukuku Dr. Amirreza Mahmoudi, Dr. Reza Deirand  - Kitap
1. Baskı, 
Aralık 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
180
Barkod:
9786054989294
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
304,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şii dünyasında geçmişten günümüze kadar şii fakihler ve düşünürlerin devlet teorilerini ele alarak şiiliğin kamu hukukunun belli noktaları açıklanmağa çalışılmıştır. Bu bölümde şiiliğin devlet teorileri ile diğer devlet teorilerinin benzerlikleri ve farklılıkları kıyaslanarak çalışılmıştır. Bununla birlikte bu bölümde şiilikte gücün kaynağı ve meşruiyetinin temelleri belirtilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde teorilerin ve görüşlerin toplumdan ve zamanın koşullarından nasıl etkilendiği açıklanmıştır. Aynı zamanda din ve siyasetin ilişki si şiilik açısından belirtilmiş ve ondan çıkan farklı sonuçlar değerlendirilmiştir. Devamında velayet meselesi derin ve farklı bir şekilde her teorinin içinde tartışılmıştır. Bu bölümde düşüncelerin batı kaynaklı sistemlerin (Örneğin cumhuriyet sistemin) içerisinde nasıl ele alındığı değerlendirilmiş ve bu mevzunun nasıl şiirleştirildiği açıklanmıştır. Dünyada yaşayan (İranlı, Lübnanlı ve Iraklı) şii fakihlerin düşünceleri ortaya çıkış tarihleri dikkate alınarak sıralanıp değerlendirilmiştir.
Bu kitabın ikinci ve üçüncü bölümünde şii kamu hukuku dikkate alınarak şii toplumunda var olan kişilerin hakları ve ödevleri belirtilmeğe çalışılmıştır. Bu esnada şiilikte kamu ahlakı, kamu yararı, kamuoyu, kamu alanı, temel haklar ve özgürlükler vs. konular yoruma bağlanmıştır. Bu bölümlerde konulara örnek göstermek amacıyla ve konunun rahat anlaşılması için İran toplumundan, hukukundan ve siyasetinden bazı örnekler incelenmiştir. Çünkü şii dünyasında İran İslam Cumhuriyeti ilk kez şii düşünceleri doğrultusunda şii devleti olarak kurulmuştur.
Çalışmamızı okurken dipnotları da dikkate almanızı önemle rica ediyoruz. Çünkü bazı konuların ve kavramların Arapça-Farsça kökenli olması sebebiyle, Türkçede de onlara farklı anlam atfedilmesi ve ya karşılığının tam olarak bulunmaması nedeniyle, dipnotların yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Kitapla İlgili Kategoriler