Açıklamalı – İçtihatlı Vergi Kaçakçılığı Suçları Mehmet Taştan  - Kitap
Açıklamalı – İçtihatlı

Vergi Kaçakçılığı Suçları

2. Baskı, 
Nisan 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
416
Barkod:
9786051466033
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
213 sayılı Vergi Usul Kanununda düzenlenen vergi suçları, devlet hazinesine yönelik olarak işlenen ekonomik suçlardır. Vergi kaçakçılığı eylemleri, değişik şekillerde işlenebilmektedir. Bu suçlar, 213 sayılı Kanunda "Kaçakçılık Suçları ve Cezaları" başlığı altında 359. maddede düzenlenmiştir. Bu suçların en önemli özelliği faillerin hürriyeti bağlayıcı cezalar ile cezalandırılmalarıdır. Anayasa Mahkemesi, vergi kaçakçılığına hürriyeti bağlayıcı ceza verilmesini "...vergi ödeme yükümlülüğünün, zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesi durumunda kanunlarla idareye yüklenen kamu hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülmesi mümkün olacaktır. Bunun sağlanması için de Anayasanın 38. maddesi ve ceza hukukunun genel ilkeleri gözetilerek para cezaları yanında özgürlüğü bağlayıcı cezalar konulmasında hukuk devleti ilkesine aykırılık yoktur..." gerekçesi ile uygun bulmuştur.
213 sayılı Kanunun 359. maddesinde yer alan vergi kaçakçılığı suçlarını inceleyen bu kitap, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 359. maddede yer alan tüm vergi kaçakçılığı suçları tek tek ele alınmış ve maddenin ayrıntılı olarak açıklanmasına çalışılmıştır. Ayrıca suçun özel görünüş şekilleri, yaptırım, görevli mahkeme, zamanaşımı gibi konular da incelenmiştir.
Kitabın ikinci bölümünde ise: incelenen vergi kaçakçılığı suçlarıyla ilgili olarak Yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Kitaba alınacak yüksek yargı kararları seçilirken konular tasnif edilerek, özellikle son yıllara ilişkin olanlara öncelik tanınmış ve uygulamada kararlılık gösteren, güncelliğini kaybetmeyen, açıklayıcı, yol ve yöntem gösteren kararlar tercih edilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Genel Olarak Vergi Suçları
.
Suçla Korunan Hukuksal Değer
.
Suçun Mağduru, Faili ve Cezai Sorumluluk
.
Soruşturma ve Kovuşturma Yöntemi
.
Suçun Unsurları
.
Suçun Özel Görünüş Biçimleri
.
Yaptırım, Görevli Mahkeme, Suç Tarihi, Zamanaşımı
.
Yargıtay Kararları
.
Defter, Kayıt ve Belgeleri Gizleme Suçu
.
Muhteviyatı İtibari ile Yanıltıcı Belge Düzenleme ve Kullanma Suçu
.
Hesap ve Muhasebe Hilesi Yapma, Çifte Defter Tutma Suçu
.
Defter, Kayıt ve Belgeleri Yok Etmek veya Defter Sahifelerini Yok Ederek Yerine Başka Yapraklar Koymak Ya Da Hiç Yaprak Koymamak Suçu
.
Maliye Bak. ile Anlaşması Olmadığı Halde Belge Basma veya Basılmış Belgeleri Bilerek Kullanma Suçu