Danıştay Kararları Işığında İmar Planı Değişikliği Dr. Seyfettin Kara  - Kitap
Danıştay Kararları Işığında

İmar Planı Değişikliği

1. Baskı, 
Şubat 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
329
Barkod:
9786050500370
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitapta, Danıştay Kararları Işığında İmar Planı Değişikliği inceleme konusu yapılmaktadır. Çalışma, Danıştay kararlarında imar planı değişikliğine ilişkin olup, Danıştay'ın imar planı değişikliğine dair kararları çalışmanın da sınırlarını oluşturmaktadır.
Metodoloji olarak imar planı değişikliği işleminin, genel idari işlemlerden benzer ya da farklı yönleri kıyaslanmıştır. Uygulamaya ilişkin olmak üzere özellikle imar planı değişikliğinin yargısal denetimi konusunda yetkili olan Danıştay kararları örnek olarak verilmiştir. Uygulamada Danıştay kararlarından farlılık arz eden Danıştay ile İdare Mahkemesi kararlarına da tartışma konuları içerisinde yer verilmiştir. Doktrinde, özellikle tartışma konusu olan konularda, farklı görüşlere yer verilerek konular değişik açılardan değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Çalışma üç bölümden oluşmakta olup ilk bölümde, idari işlemlerin değiştirilmesi üzerinde durulmuş, imar planlarının sınıflandırılması yapılıp, plan yapımında yetkili idareler anlatılmıştır. Yine ilk bölümde imar planları arasındaki astlık-üstlük ilişkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise imar planlarının değişmezliği ilkesinin ne olduğu, plan değişikliğinin niye gündeme geldiği ve plan değişikliğinin planların değişmezliği ilkesinden bir sapma mı yoksa ihtiyaç mı olduğu ortaya konulmuştur.
Kitabın üçüncü ve son bölümünde imar planı değişikliğinin kapsamının ne olduğu, imar planlarında sosyal donatı alanı olarak belirlenen yerlerde yapılan plan değişikliğinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve plan değişikliğinin kazanılmış haklara etkisi üzerinde durulmuş, imar planı değişikliğinde yargısal korunma; ehliyet ve süre başlıkları altında incelemeye tabi tutularak, imar planı değişikliğine karşı açılan davalarda "menfaat ihlali" kriteri bağlamında dava açanların sahip olması gereken nitelikler ve dava açma sürelerinin nasıl hesaplanacağı ortaya konulmuştur. Son bölümde ayrıca imar planı değişikliğinde farklılık gösteren davadan feragat, davayı kabul, üçüncü şahısların davaya katılması ve davanın ihbarını diğer idari işlemlerden ayrılan yönleri üzerinde durulmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İmar Planı Sınıflandırılması ve Yetki Paylaşımı ile Değişiklik Usulü
.
İmar Planı Değişikliği Öncesi Hukuki Durum: İmar Planlarının Değişikliğini Gerektiren Şartlar
.
İmar Planı Değişikliği Sonrası Hukuki Durum
Kitapla İlgili Kategoriler