Dış Ticarete Giriş Ders Notları Ayşegül Atabey, Taha Bahadır Saraç, Abdulkadir Develi  - Kitap
2. Baskı, 
Kasım 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
256
Barkod:
9786054579006
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bilindiği gibi 20. yüzyılın son döneminde dünya siyasi sınırları yeniden şekillenmiş, her alanda liberalleşme eğilimleri artmıştır. Bilhassa Doğu Bloku’nun çöküşü ile birlikte iktisadi ve siyasi yeni blokların oluşması; yapılan ticaret anlaşmaları her alanda yeni pazarların açılması ve gelişmesi ile ortaya çıkan mal ve sermaye hareketleri, uluslararası ticareti bütün ülkeler için daha önemli hale getirmiştir.
Bu dönemde piyasalarda bir yandan esnek üretim sistemlerinin gelişmesi; daha ucuz, kaliteli ve hızlı üretim imkanlarının ortaya çıması, diğer yandan iletişim, ulaşım ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte, ileri ve yüksek üretim teknolojilerine ve dünya genelinde ulaşılabilir olması, dış ticaret faaliyetlerine küresel bir boyut kazandırmıştır.
Dünya siyasi ve ekonomik hayatındaki bu gelişmelerin, yoğunlukla yaşandığı bölgede bulunan Türkiye’yi de şüphesiz etkilemektedir. Üstelik 20. yüzyılın yaklaşık son kırk yılını AB’ye girme çalışmaları ile geçiren Türkiye’nin, bu dönemde yaşadığı siyasi ve iktisadi krizleri aşma ve dönüşüm çabaları, ortaya çıkardığı birçok etki yanında Türkiye Ekonomisi açısından dış ticareti önemli bir konu haline getirmiştir. Bu dönemde hem büyük hem de küçük ve orta ölçekli işletmelerde, dış ticaret bilgisine ve dış ticaret uygulama elemanlarına olan talep artmıştır.
Bu talebin karşılanması için birçok kurumla birlikte yüksek öğrenim kurumlarının ilgili bölümlerinde ve bu arada Meslek Yüksekokullarında da mevcut programlara ek dış ticaret dersleri açılmıştır. Bu amaca yönelik olarak hazırlanan “Dış Ticarete Giriş Ders Notları”nı temel dış ticaret bilgilerini içermekte olup dış ticaret konusunda başlangıç bilgilerini sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda; kitap içeriğinde ihracat ve ithalat türleri, dış ticarette kullanılan belgeler, ödeme şekilleri, teslim şekilleri ile gümrük ve kambiyo mevzuatı hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır.