Ordu ve Siyaset
 27 Mayıs – 12 Mart Kurtuluş Kayalı  - Kitap

Ordu ve Siyaset

27 Mayıs – 12 Mart

6. Baskı, 
Ağustos 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
216
Barkod:
9789754704198
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
146,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Ordu-Siyaset ilişkisi, Türkiye siyasetinin “ağırlıklı” bir özgül alanı. Kurtuluş Kayalı, bu alanda ve ilişkide Cumhuriyet’in kuruluşundan 12 Mart sonrasına dek yaşanan gelişmeleri, asker-sivil aydınlar ile halk arasındaki kopukluk açısından irdeliyor.
Halk kitlelerinin Tanzimat döneminden beri sürdüregeldikleri “gizil” muhalefetle, asker ve sivil aydınların tahakkümcü tutumuna -gecikmiş ve dolaylı da olsa- tepki göstermelerini bir gelenek olarak yorumluyor. Bu “gizil” mücadeleyi esas alarak, ordu-siyaset ilişkilerindeki ve anti-demokratik güçlerle demokratik eğilimler arasındaki yüzyıllık çekişmede bazı süreklilikler tespit ediyor.
Kayalı’nın tahlilleri, özellikle 1960 sonrasında Türk siyasî hayatının şekillenmesini kavrama bakımından yol gösterici gözlemler ve ilginç iddialar ortaya çıkarıyor. “Sol”un yelpazedeki yerinin saptanması, AP ve CHP’nin aydın-halk ilişkisindeki konumları bakımından geçirdikleri köklü dönüşümlere dair yorumlar, günümüz açısından da ilginç ve düşündürücü. Kayalı’nın kitabı, Türkiye’de siyasetin biçimlenmesinde son derece etkili bir alan olan ordu-siyaset ilişkilerine hem resmî hem de yerleşik muhalif yaklaşımlardan farklı bir bakış açısı sunuyor.
Kitapla İlgili Kategoriler