Adli Bilimler Dergisi – Cilt:11 Sayı:3 Eylül 2012 Prof. Dr. İ. Hamit Hancı

Adli Bilimler Dergisi – Cilt:11 Sayı:3 Eylül 2012

1. Baskı, 
Eylül 2012
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
19x27
Sayfa:
52
Barkod:
1303679312092
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
84,00
Stoktan hemen gönderilir.
Ürün Açıklaması
Sıcak yaz günlerinin yerini ılık, hatta akşamları serin olarak nitelendirilebilecek havalara bıraktığı, ağaç yapraklarının yavaş yavaş sararmaya başladığı, sonbaharın habercisi Eylül ayında çıkardığımız Adli Bilimler Dergisi’nin yeni sayısı ile yine sizlerle birlikte olmanın heyecanı içerisindeyiz. Dergimizin bu sayımızda da gerek ulusal gerekse uluslar arası alanda çalışan Adli Bilimler camiasındaki siz değerli bilim insanlarının bilimsel çalışmalarına yer vermekten büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Eylül sayımızda üç araştırma makalesi, iki olgu sunumu ve bir derleme olmak üzere toplam altı makaleye yer verdik.
İlk araştırma makalesi sayın M. Mustafa Yardımcı ve arkadaşları tarafından kaleme alınmış olan bir çalışmayı içermekte olup yazarlar küçük ve büyük harf karakterlerinden oluşan ve 200 kişiden alınan 400 adet yazı örneği içerisindeki her bir harfin yapısal özelliklerini detaylı olarak incelemiştir. Çalışma sonuçlarına göre yazarlar; el yazı incelemelerinde yapılışları bakımından farklı şekilde tersim edilen bazı harf karakterlerinin diğer harfere göre daha fazla benzemezlik özelliği taşıdığını, yapılışlarına göre benzemezlik özelliği gösteren harferin dışında kalan diğer harferin de kendine göre karakteristik özelliğe sahip olduğunu, fakat benzemezlik özelliğine sahip harfer kadar özelliğe sahip olmadığını tespit ettiklerini belirtmiştir.
İkinci araştırma makalesi dost ve kardeş ülke Hindistan’da sayın Gupta ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilmiş bir çalışmayı konu almakta olup yazarlar 50 kişiden, toplam 100 adet el yazısı örneği üzerinde, kişilerin bugünkü el yazıları ile 2-25 yıllık süre içindeki başka bir el yazısının örneğini almış, sonuçların analizinin doğal farklılıkların gerçek el yazısının ve yazının tutarlılığının kaçınılmaz bir parçası olduğunu gösterdiğini bildirmiştir.
Araştırma makalelerinin sonuncusu yine Hindistan’da çalışan sayın Thind ve arkadaşları tarafından hazırlanan bir çalışmayı içermektedir. Yazarlar bu çalışmada, tek yumurta ikizlerinden (mono-zigot), çift yumurta ikizlerinden (dizigot) ve ikiz olmayan bireylerden alınan saç örnekleri üzerinde, saç çapı ve medulla çapı gibi morfolojik karakterleri araştırmış ve bu gruplardan elde edilen bulguları benzerlik ve farklılıklar açısından yorumlamıştır.
İlk olgu sunumu sayın Korkmaz ve arkadaşlarına ait olup yazarlar çalışmada intihar amaçlı çamaşır suyu ve tuz ruhunu içerek gerçekleştirilen bir tamamlanmış intihar olgusunu sunmuş, bu konudaki literatürü gözden geçirmiştir.
İkinci olgu sunumu sayın Doğan ve arkadaşları tarafından hazırlanmış olup bu çalışmada havalı silah saçma tanesinin indirekt etkisine bağlı olarak gelişen kruris bölgesinde sensori-motor defsit gösteren olgu sunulmuş, ateşli silah mermi yaralanmalarında olduğu gibi havalı silah saçma yaralanmasında da indirekt lezyonların oluşabileceğine dikkat çekilmiştir.
Dergimizdeki son makale sayın Seyhan tarafından kaleme alınan patlamanın etkileri konusundaki bir derlemeden oluşmaktadır.
Adli Bilimler camiasının siz değerli üyelerine dergimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür eder bir sonraki sayımızda yeniden buluşmak dileğiyle huzurlu ve başarılı bir çalışma ortamı dileriz. (Önsöz’den)
Ürün Konu Başlıkları
.
Adli Amaçlı El Yazısı İnceleme ve Karşılaştırmalarında Harf Karakterlerinin Benzemezlik Özelliği Üzerine Bir Araştırma – A Research Regarding Dissimilarity of Letters on Forensic Handwriting Examination and Comparisons, M. Mustafa YARDIMCI – Salih SALA – Doç. Dr. Gürol CANTÜRK
.
Doğal Değişkenlerin Farklı Yaş Gruplarında ve Farklı Zamanlarda El Yazısı Karakteristiği Üzerine Etkisi – The Influence of Natural Variations on Handwriting Characteristics From Different Age Groups With Time Gap, Shruti GUPTA – Rakesh K. GARG – Surinder NATH
.
Tek Yumurta İkizleri Gerçekten Aynı mı: İkizlerin Saçları Üzerinde Adli Açıdan Karşılaştırmalı Bir Çalışma – Are Identical Twins Really Identical: A Comparative Study of Scalp Hair From Forensic Point of View, Amitoj THIND – Abhinav SINGLA – O. P. JASUJA
.
Kostik Madde İçimine Bağlı Gelişen Mide Nekrozu ve Perforasyon: Olgu Sunumu – Gastric Necrosis and Perforation Caused by Caustic Substance Ingestion: Case Report – Tanzer KORKMAZ – Abdullah DEMİRHAN, Burçin BALABAN – Ümit Y. TEKELİOĞLU – Nurettin KAHRAMANSOY
.
Havalı Silah Saçma Tanesinin İndirekt Etkisinden Kaynaklanan Kruriste Sensori – Motor Defisit Olgusu – A Case of Sensory–Motor Deficit at Cruris Caused by Indirect Effect of an Air Powered Weapon Pellet, Mustafa DOĞAN – Bora ÖZDEMİR – Osman CELBİŞ – Mehmet OKUMUŞ – Selim BOZKURT
.
Patlamanın Etkileri – The Effects of Explosion, Dr. Ercan SEYHAN