Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler – Örnek Menüler ve Reçeteler) Mehmet Sarıışık  - Kitap

Uluslararası Gastronomi

(Temel Özellikler – Örnek Menüler ve Reçeteler)

4. Baskı, 
Eylül 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
326
Barkod:
9786055216481
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Temin edilememektedir.
Kitabın Açıklaması
İlk insanın yaradılışından başlayan en önemli faaliyet kuşkusuz yeme-içme olgusu olmuştur. Eski çağlardan itibaren yeme-içme gereksinimini karşılayacak çeşitli hammaddeler ve üretim yöntemleri denenmiş, yerleşilen coğrafyanın, sahip olunan kültürün ve eldeki olanakların farklılığına paralel farklı mutfak anlayışları gelişmeye başlamıştır. İlerleyen süreçte temel gereksinim olmasının yanında prestij, zevk alma ve buluşma gibi sosyal faaliyetlerin de ortaya çıkmasıyla yeme-içme kültürü dünya genelinde oldukça farklı ve geniş yelpazeye yayılmıştır.
Her ülke veya topluluk yaşam tarzını yansıtan, damak zevklerine uygun, inançlarına ve kültürel anlayışlarına paralel ürünler yetiştirmiş ve hazırlanmasında farklı yöntemleri deneyerek kendi mutfak kültürlerinin oluşmasına zemin hazırlamışlardır. Göç, savaş ve din gibi nedenlerle ortaya çıkan toplumlararası etkileşimler zaman içerisinde mutfak kültürleri açısından da bir alışverişi ortaya çıkarmış ve ülke kültürlerine yeni mutfak öge ve anlayışları eklenmiştir.
Bu eser tüm dünya gastronomisini kıta ve ülke esasına göre genel hatlarıyla ele alarak, o ülkelerin özel yemek ve menüleri ile dünya gastronomi literatürüne kazandırdıkları önemli terimleri aktarmayı amaçlamıştır. İlgili alandaki yazının sınırlı olması dikkate alındığında bu eserin önemli katkılar sunabileceği söylenebilir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Uluslararası Gastronomiye Genel Bakış, Işıl Özgen
.
Fransız Mutfağı, Abdulmenaf Korkutata
.
Türk Mutfağı, Fatma Özçelik Heper
.
Uzakdoğu ve Avustralya Mutfağı, Serkan Polat
.
Amerika Mutfağı, Serkan Şengül
.
Güney Avrupa Mutfağı, Aysu Hatipoğlu
.
Kuzey Avrupa Mutfağı, Ahmet Vatan
.
Orta Asya Mutfağı, Hatice Güçlü Nergiz
.
Ortadoğu Mutfağı, Gülçin Özbay
.
Afrika Mutfağı, Olcay Kılınç – Uğur Kılınç